Nieuws
vrijdag, 29 sep 2023

Een tankbeurt moet haalbaar en betaalbaar blijven

Foto: iStock. Een tankbeurt moet haalbaar en betaalbaar blijven

De benzineprijzen gaan vandaag opnieuw de hoogte in. Enkel op het hoogtepunt van de energiecrisis waren de prijzen nog hoger. “En net zoals toen is het Vlaams Belang opnieuw de enige partij om dit probleem aan de politieke agenda te zetten”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. Wij willen dat de accijnzen en dus de belastingen aan de pomp worden verlaagd tot het Europees minimum.”

Pas op het hoogtepunt van de energiecrisis vorig jaar greep Vivaldi, onder druk van het Vlaams Belang, uiteindelijk in om de prijzen te verlagen. “Maar vandaag zitten de olieprijzen opnieuw al maanden in de lift. Ruwe olie is sinds juni met een derde in prijs gestegen. En de basisprijs van diesel steeg sindsdien met meer dan de helft”, aldus Vermeersch, die hierover in de Kamer minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) ondervroeg. “Helaas zien we vanuit de regering geen enkel initiatief of geen enkele poging meer om een tankbeurt betaalbaar te houden.”

“Het tegendeel is zelfs gebeurd”, gaat Vermeersch verder. “Toen de brandstofprijzen weer een klein beetje daalden, heeft deze federale regering de accijnzen op brandstoffen prompt verhoogd. Door de perverse werking van het cliquetsysteem stijgen de belastingen aan de pomp trouwens alleen nog maar verder door.”

“Deze regering blijft onze auto misbruiken als melkkoe van de staatskas”

Het Kamerlid merkt op dat ook Europa een nefaste rol speelt in het duurder worden van een tankbeurt, en dat door de verplichting om een bepaald percentage van dure biobrandstoffen te mengen in zowel benzine als diesel. “Samen met de recente aankondigingen van Arabische landen, maar vooral ook Rusland, om minder op te pompen, duwt dat de prijzen alleen nog maar verder omhoog.”

“De regeringspartijen, die de mond vol hebben over het behoud en de versterking van onze koopkracht, zwijgen hierover als vermoord”, merkt Vermeersch tot slot op. “Het is nochtans een probleem waar onze mensen echt wakker van liggen. Daarom moet de regering nu ingrijpen en niet, zoals vorig jaar, wekenlang afwachten. Deze regering blijft onze auto misbruiken als melkkoe van de staatskas. En dat moet stoppen.”