Persberichten
vrijdag, 03 feb 2023

“Een Vlaamse Justitie is noodzakelijk, maar binnen België onhaalbaar”

Foto: iStock. “Een Vlaamse Justitie is noodzakelijk, maar binnen België onhaalbaar”

Het Vlaams Belang verwijt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir de mensen een rad voor de ogen te draaien wanneer ze stelt dat een splitsing van Justitie haalbaar is en niet langer een sprookje. “Demir baseert zich daarvoor op een studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus (KU Leuven)”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar die studie kan niets verhelpen aan de tweederde meerderheid die nodig is om tot die splitsing te komen.”

Het is een publiek geheim dat Justitie er als federale Belgische bevoegdheid bijzonder erg aan toe is. “Overvolle gevangenissen zorgen niet enkel voor internationale veroordelingen, maar vooral voor veel niet-uitgevoerde straffen, waardoor dit land een paradijs is geworden voor criminelen. Daar is onder Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), ondanks alle beloftes en aankondigingen, niets aan veranderd”, aldus Dillen. “En dan zwijg ik nog over de immense gerechtelijke achterstand, de gerechtsgebouwen waar het binnen regent, en de vele onbetaalde experten en tolken.”

“Demir is aan het dagdromen”

Het Vlaams Belang geeft Demir gelijk wanneer ze stelt dat Vlaanderen nood heeft aan eigen gevangenissen en eigen strafbepalingen. “Wat we zelf doen, doen we beter. En waar het om Justitie gaat, geldt zonder meer: wat we zelf doen, kunnen we onmogelijk slechter doen dan nu het geval is”, vervolgt Dillen. “Helaas is Demir aan het dagdromen. Een Vlaamse Justitie nog héél ver weg.”

“Binnen een Belgische context is het sinds 2012, met de zesde staatshervorming, gewoon onmogelijk geworden om op Vlaams grondgebied tot een Vlaamse Justitie te komen. Die weg werd immers geblokkeerd met een grondwettelijke meerderheid”, aldus nog Dillen. “De Vlaamse onderhandelaars hebben zich toen als onnozele kerstekinderen laten rollen en de Franstalige partijen zijn er in geslaagd om de hervorming van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde op een extreme wijze in hun voordeel om te buigen”. Van het feit dat de onervaren Vlaamse onderhandelaars Wouter Beke (cd&v), Alexander De Croo (Open Vld), Wouter Van Besien (Groen) en Caroline Gennez (Vooruit) het dossier niet beheersten, hebben Laurette Onkelinx (PS), Joëlle Milquet (Les Engagés) en Charles Michel (MR) misbruik gemaakt om een hervorming door te voeren die neerkwam op een imperialistisch voorstel van het toenmalige FDF. De Brusselse rechtbank is namelijk ontdubbeld volgens het model Maingain: er kwamen aparte Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken die gelijkwaardig bevoegd werden voor Brussel en Halle-vilvoorde. In de praktijk betekende dit een verregaande machtsuitbreiding voor de Franstalige rechtbanken.

“Demir mag er zoveel voor pleiten als ze wil, maar het is een utopie te denken dat Vlaanderen binnen België ooit nog een Vlaamse Justitie zal krijgen”, besluit Dillen. “Zonder waanzinnige toegevingen daartegenover, zullen de Franstalige partijen deze ‘verworven rechten’ in het parlement nooit meer afstaan. Voor het Vlaams Belang een zoveelste reden om dit onzalige land integraal op te doeken en te kiezen voor een onafhankelijk Vlaanderen.”