Nieuws
donderdag, 22 apr 2021

“Eenzaamheid bij Brusselse senioren moet actief aangepakt”

“Aandacht voor de Brusselse senioren is noodzakelijk tijdens deze coronacrisis die nu al langer dan een jaar woedt”, zegt Brussels Vlaams Belangfractievoorzitter in de raad Dominiek Lootens-Stael, die nu al een jaar voorstelt om actief in contact te treden met de Brusselse senioren. Eenzaamheid is de meest gehoorde klacht.” Een aantal leden van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gingen hierover in debat met tien senioren van het Brusselse Ouderenplatform (BOp).

Tien senioren en de directeur van het Brusselse Ouderenplatform (BOp) zijn digitaal met vier Brusselse parlementsleden, tevens raadsleden van de VGC, in dialoog gegaan. Ze bespraken hoe ouderen een gezondheidscrisis beleven in een grootstad als Brussel. Sommige ouderen waren positief over de huidige maatregelen, maar anderen zitten echt in de put. “Een eerste groot probleem is de digitalisering waardoor voor mensen die niet mee zijn met de technologie, een van de informatie niet krijgen”, aldus Lootens-Stael. “Digitale geletterdheid bij senioren moet absoluut worden ondersteund.”

“Voor de senioren weegt de eenzaamheid het zwaarste door, en dit moet dan ook prioritair aangepakt worden”

Een vrouw in tranen, die liever anoniem bleef, vertelde in het gesprek op een jaar tijd slechts drie mensen gezien te hebben. "Mensen voelen zich in de steek gelaten. We moeten zelf de mensen opbellen en proberen helpen waar we kunnen. Misschien kunnen we zo de eenzaamheid ook al wat verdrijven”, vervolgt Lootens-Stael, die tijdens het gesprek voorstelde om meer proactief te werken. “Ik deed dit voorstel reeds in april vorig jaar. Men ging het toen onderzoeken maar met het idee is, ondanks aankondigingen, met uitzondering van de inspanningen van een aantal dienstencentra, amper iets gedaan.”

Het Vlaams Belang wil dat vanuit en via de instellingen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel actiever naar Nederlandstalige senioren moet worden toegegaan. “Een regelmatige belcampagne is het minste dat men kan doen. Nu deze doelgroep is gevaccineerd moet er ook alles aan gedaan worden om zo snel mogelijk de sociale contacten en de activiteiten in lokale dienstencentra en gemeenschapscentra te kunnen hervatten”, besluit Lootens-Stael. ”Eenzaamheid moet worden aangepakt als prioritaire doelstelling.”