Nieuws
donderdag, 28 jan 2021

“Eerste barsten binnen Vivaldi hoeven niet te verwonderen”

Het Vlaams Belang is hoegenaamd niet verwonderd dat de paars-groene coalitie naar aanleiding van de loonwet en de Tobintaks barsten begint te vertonen. “We hadden die barsten voorspeld”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “De zeven Vivaldipartijtjes hangen met spuug en spinnendraad aan elkaar. Het enige wat hen bindt is de angst voor de kiezer.”

Terwijl socialisten en groenen, aangespoord door de vakbonden, de loonwet willen wijzigen, houden Open Vld en MR hieraan vast. “Het gekibbel blijft niet binnenskamers”, aldus Pas. “PS-voorzitter Paul Magnette verklaarde bijvoorbeeld deze week nog dat de loonwet niet deugt, waarop zijn Open Vld-collega Egbert Lachaert met het regeerakkoord begon te zwaaien.” Ook over de Tobintaks, een Europese taks op financiële transacties is er onmin. Terwijl minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hier volop aan wil meewerken, is er openlijke tegenkanting van de PS.

“Overeenkomsten binnen Vivaldi zijn moeilijker te vinden dan mondmaskers dat waren onder minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)”

Voor het Vlaams Belang zijn de nu waarneembare barsten nog maar het begin. De partij wijst daarbij onder meer op de ruzie binnen de coalitie over de richting die de institutionele hervormingen moeten uitgaan en op de problemen rond de lijst van de zware beroepen. “Zodra het huidige corona-schild voor de regering wegvalt, komt dit alles open en bloot te liggen”, aldus Pas.

“De barsten kunnen ook niemand verbazen. Het enige wat na 494 dagen een regering tot stand deed brengen, waren opiniepeilingen”, besluit Pas. “Er heerst een verlammende angst voor de kiezer, een panische angst voor democratie. In België is het ondertussen zo ver gekomen dat een partij die verkiezingen wil als ondemocratisch wordt bestempeld en dat de partijen die absoluut geen verkiezingen willen, en geen enkele boodschap hebben aan een signaal van de kiezer, geduid worden als democratisch.”