Nieuws
maandag, 14 dec 2020

Effect coronacrisis: “Nationale Bank te optimistisch”

Het Vlaams Belang deelt de positieve prognoses van de Nationale Bank (NBB) - dat het effect van de coronacrisis minder erg is dan gevreesd - niet. “In onze buurlanden zal de schade niet zo groot zijn als hier”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Die zitten er veel beter bij. Wij lenen voor elke uitgegeven euro de helft, terwijl we de voorbije jaren maar liefst 70 miljard euro te weinig in onze economie hebben gestoken.”

Voor 2021 gaat de Nationale Bank uit van een economisch herstel met ongeveer 3,5 procent en voor 2022 met 3,1 procent. Voorts verwacht de Nationale Bank een verlies van 100.000 banen door de coronacrisis. In juni sprak men nog van 200.000 extra werklozen. “Verscheidene analisten voorspellen tienduizenden coronafaillissementen”, aldus Van Lommel. “Het baanverlies zal groter zijn dan 100.000. Het feit dat Koen Geens (CD&V) wetsvoorstellen indient om de faillissementswetgeving te vereenvoudigen omdat hij een grote druk op de rechtbanken verwacht, zegt alles. De bevolking heeft recht op eerlijkheid, ook de politiek moet realistisch en doortastend optreden.”

“De Nationale Bank wil alles rooskleuriger voorstellen dan het in werkelijkheid is, louter om geen paniek te veroorzaken”

“Veel zal afhangen van hoe de regering omgaat met onze bedrijven en economie”, aldus nog Van Lommel. “Ondoordachte maatregelen zoals aangaande contactberoepen of de horeca, leiden enkel tot een groter aantal falingen en het daaraan gekoppeld jobverlies.” Voor het Vlaams Belang is een goed beheer van de crisis essentieel. Temeer daar de situatie nog een tijd moeilijk zal blijven.

De toestand van heel wat bedrijven wordt momenteel bevroren door de tijdelijke steunmaatregelen. “Op het ogenblik dat die wegvallen, zullen we de echte economische klap pas krijgen”, besluit Van Lommel. “Ik heb daar in commissie vaak op gewezen.” Het Vlaams Belang pleit voor een stapsgewijze afbouw en een serieus relanceplan dat vooral bestaande bedrijven helpt er bovenop te komen. Maar doordat België een structureel probleem heeft en dus zelf geen middelen heeft om te investeren, is men aangewezen op de Europese steun. “En dat dwingt ons om 37 procent van de relancemiddelen uit te geven aan de klimaattransitie. Daar hebben bedrijven in moeilijkheden weinig aan.”

De EU heeft trouwens al aangegeven dat België te laat is met het in gang zetten van een relance. En dit terwijl het Vlaams Belang van meet af relancemaatregelen heeft bepleit. Voor premier Alexander De Croo (Open Vld) was de bocht uit de crisis evenwel een probleem voor later.