Nieuws
maandag, 20 sep 2021

Einde verlaagde BTW voor horeca? Slecht idee!

Het Vlaams Belang wil geen stopzetting van het verlaagde tarief van 6 procent BTW voor de horeca, zoals minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dit weekend aankondigde. “Dat tarief was wegens corona tijdelijk ingevoerd als steunmaatregel”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Kurt Ravyts. “Het beëindigen van deze steunmaatregel is onverantwoord, aangezien het overgrote deel van de horeca de coronacrisis nog lang niet te boven is gekomen.”

“De lijdensweg van de horeca is nog niet volledig achter de rug”, aldus Ravyts. “Na de bijzonder lange gedwongen sluiting is men nog maar een paar maanden open, en vaak nog niet eens op volle capaciteit.” Het Vlaams Belang benadrukt dat heel wat horeca-uitbaters hun spaargeld hebben moeten opsouperen om bijvoorbeeld de huurgelden te kunnen blijven betalen.

“Een verlenging van de 6 procent btw-regeling voor horeca tot het einde van dit jaar is absoluut nodig om onze horeca-uitbaters weer wat financiële ademruimte te geven”

“Vergeet ook niet dat heel wat horecapersoneel tijdens de gedwongen sluiting elders werk heeft gevonden, en dat de uitbaters nu nieuw personeel moeten zoeken en dus ook geconfronteerd worden met een extra opleidingskost”, aldus nog Ravyts.

"Het Vlaams Belang vraagt in eerste instantie dat de termijn verlengd wordt tot 31 december 2021, en dat de tariefverlaging zou gelden voor alle producten”, besluit Ravyts. “In een tweede fase pleiten we voor een definitieve tariefverlaging naar 6 procent voor alle restaurant- en cateringdiensten. Het Vlaams Belang heeft daarover eerder dit jaar reeds een wetsvoorstel ingediend."