Nieuws
maandag, 22 jan 2024

Elke aanslag toont belang van harde aanpak van drugsmaffia aan

Foto: iStock. Elke aanslag toont belang van harde aanpak van drugsmaffia aan

“Zonder harde aanpak van de drugsmaffia zullen bomaanslagen zoals vanochtend Antwerpen blijven teisteren”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Het Vlaams Belang reikt sinds jaar en dag realistische en haalbare oplossingen aan om het geweld in te dijken, maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat nog steeds na de Antwerpenaar rust en veiligheid te gunnen.”

Deze ochtend werd een aanslag gepleegd in een appartementsgebouw in de Collegelaan te Borgerhout. Eerst werd de voordeur geforceerd en vervolgens werden voor de gang explosieven tot ontploffing gebracht. “Er is bijzonder veel materiële schade, maar gelukkig bleef het deze keer daartoe beperkt”, aldus Dewinter. “Het onderzoek is aan de gang en er wordt zoals gewoonlijk rekening gehouden met een aanslag in het drugsmilieu. Maar er moet niet getwijfeld worden aan het feit dat het drugsgeweld blijft escaleren.”

“Enkel recht en orde kan de Antwerpenaars terug de rust brengen waarop ze recht hebben”

“Vandaag de dag biedt Antwerpen alles waar drugscriminelen van kunnen dromen”, gaat Dewinter verder. “Enerzijds is het een belangrijke havenstad, die zoals de onderschepte ladingen aantonen wereldwijd een belangrijke draaischijf voor drugshandel vormt. En anderzijds wordt de drughandel met de lakse aanpak van Dewever heel weinig in de weg gelegd.” Het Vlaams Parlementslid wijst erop dat op sommige plaatsen slechts sporadisch ordehandhavers te zien zijn, en dat de mensen er pas na afspraak in de politiekantoren terechtkunnen.

Het Vlaams Belang pleit voor een absolute nultolerantie voor drughandel. Ook wil de partij veel strengere controles van containers in de haven, de inzet van legerpatrouilles, samenscholingsverboden in drugsgevoelige wijken en een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester wat betreft de inbeslagname van goederen en het sluiten van handelspanden. “Met razzia’s, administratieve aanhoudingen en inbeslagnames kunnen we het doen en laten van de drugsmaffia ontregelen”, besluit Dewinter. “Enkel recht en orde kan de Antwerpenaars terug de rust brengen waarop ze recht hebben.”