Nieuws
donderdag, 07 apr 2022

Energiebeleid: “paars-groene regering ontloopt haar taak”

Het Vlaams Belang ergert zich aan de paars-groene campagne, genaamd ‘Ik heb impact’, waarbij de federale regering zogenaamde tips aanbiedt om energie te besparen. “De regering moet er in de eerste plaats zelf voor zorgen dat energie betaalbaar blijft. Dat is haar plicht.”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “En ze moet daarvoor de verantwoordelijkheid niet voor een zoveelste keer bij de burgers leggen.”

“Als het van de paars-groene excellenties afhangt, moeten we ons voortaan met de step of de fiets verplaatsen, met behulp van de microgolfoven koken en 100 kilometer per uur gaan rijden op de autosnelweg”, aldus Pas. “Telkens wanneer heren en dames van Groen het voor het zeggen hebben, en dat was ook al duidelijk zo in de paarse regering van Guy Verhofstadt (Open Vld), is het betutteling troef. Dan moet er voor ons allen bepaald worden hoe we moeten rijden en koken, en hoeveel vlees we bijvoorbeeld nog mogen eten.”

“De campagne had moeten luiden: ik heb impact omdat de paars-groene regering er niets van bakt”

“Maar het is niet enkel de onweerstaanbare drang van groene jongens om op dictatoriale wijze iedereen hun eigen gewoontes op te leggen”, merkt Pas op. “Deze campagne is ook tenenkrullend omdat de hele paars-groene regering voor een zoveelste keer haar verantwoordelijkheden tracht te ontlopen. Als er niet genoeg energie bespaard wordt zal het voortaan immers de schuld van de burger zijn.”

“Eigen verantwoordelijkheden in de schoenen van de burgers schuiven is een beproefd recept van deze regering. Het welslagen van de opvang van Oekraïense vluchtelingen ligt aan de ‘plekvrij’-inspanningen van de mensen die hun huizen openstellen. En het slagen van de aanpak van de coronapandemie werd eerder al afhankelijk gemaakt, niet van de regering, maar van de zogenaamde ploeg van 11 miljoen, die zelf mondmaskers aan elkaar mocht breien”, merkt Pas tot slot op. “Aan paars-groene tips over microgolfovens en thermostaten hebben we geen boodschap. Wel aan daadkracht in de aanpak van inflatie en in de strijd tegen de hoge energieprijzen.”