Nieuws
maandag, 04 dec 2023

Engiedeal is akkoord met heel bittere nasmaak

Foto: iStock. Engiedeal is akkoord met heel bittere nasmaak

 Het Vlaams Belang vindt het triomfalisme van eerste minister Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) over de Engiedeal compleet misplaatst. “Het akkoord rond de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 voor tien jaar heeft een heel bittere nasmaak”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het had veel efficiënter en een pak goedkoper gekund. Van der Straeten liegt de mensen wat voor wanneer ze beweert dat deze deal de mensen niets zal kosten.”

Het Kamerlid is ervan overtuigd dat de centrales perfect voor twintig jaar verlengd hadden kunnen worden: “We zien dat andere landen hun kerncentrales probleemloos tot 75 jaar laten draaien, terwijl men in dit land beweert dat ze uit elkaar vallen na veertig jaar. Mocht men bij de onderhandelingen twintig jaar op tafel hebben gelegd, dan was de lijdensweg niet zo moeizaam geweest en was Engie veel sneller over de brug gekomen. Nu moeten alle kosten voor verlenging worden afgeschreven op tien jaar en moet de Belgische Staat zich mee garant stellen.”

“Dat het de bevolking niets zal kosten, is een pertinente leugen”

Het Vlaams Belang heeft van meet af aan gesteld dat de verlenging voor twintig jaar moest zijn. “Het is zeer bedenkelijk dat meerderheidspartijen nu pas het licht hebben gezien en ook die termijn bepleiten”, aldus Van Lommel. “Binnen de regering hebben ze iets anders onderhandeld, en werkten ze mee aan de sluiting van bestaande centrales, die ook perfect verlengd hadden kunnen worden.” Het Kamerlid vindt het wraakroepend dat er gemakkelijk vier centrales in plaats van twee verlengd hadden kunnen worden. “Waar waren de roepers van nu op het moment dat het er echt toe deed?”

“De bijdrage van 15 miljard voor het nucleair passief is een goede zaak om de kosten van het afval niet door te schuiven naar de bevolking, maar het leek voor Van der Straeten de enige focus te zijn bij de onderhandelingen”, merkt Van Lommel op. “Het prijzenmechanisme dat gehanteerd zal worden, kan wel eens negatief uitdraaien voor de bevolking. Indien de energieprijzen sterk zouden dalen, zal de Belgische staat immers moeten meebetalen.”

“Er zijn voldoende adders onder het gras die maken dat de Belgische Staat zich blootstelt. En dat heeft allemaal te maken met de manier waarop de Vivaldi-regering is omgegaan met dit dossier. Trouwens, dat het contract 1.500 bladzijden beslaat, is veelzeggend. De Belgische Staat heeft zich in de voorbije jaren steeds opgesteld als een wispelturige partner”, besluit Van Lommel. “De bewering van Tinne Van der Straeten dat het de bevolking niets zal kosten, is alleszins een pertinente leugen.”