Persberichten
dinsdag, 14 sep 2021

“Enige waarin Vlaming Jambon kan vertrouwen, is slappe onbetrouwbaarheid”

Het Vlaams Belang is diep teleurgesteld in “de zoveelste knieval van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ten aanzien van het federale niveau”, zo reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Vorige maand nog ’paste Jambon voor een pasjesmaatschappij’. Amper vier weken later rolt Jambon er de rode loper voor uit. Het enige waarin de Vlaming Jambon blijkbaar nog kan vertrouwen, is zijn slappe onbetrouwbaarheid.”

Jambon zal een zelfverklaarde 'pasjesmaatschappij’ - waarbij je voor kleine sociale aangelegenheden zoals een cafébezoek een coronapas moet voorleggen - toelaten. Dat liet hij maandagavond weten. Dat is in strijd met eerdere beloftes in augustus waarin Jambon een ’pasjesmaatschappij’ resoluut afwees.

“Burgers zouden burgers niet moeten controleren: dat is politiewerk”

“Het is onbegrijpelijk dat Jambon - de Vlaamse minister-president van dan nog een zelfverklaarde Vlaams-nationale partij - Vlaanderen laat opdraaien voor het ondermaatse Franstalige beleid in de rest van België”, reageert Janssens. “In Wallonië en zeker Brussel slaat de vaccinatiecampagne van de PS en co niet aan, zeker niet bij heel veel allochtonen. En nu moeten Vlaamse cafés en restaurants daar dus voor opdraaien?”

“En los van de cijfers zijn er fundamentele ethisch-democratische bezwaren”, besluit Janssens. “De vaccinatie is een vrije keuze. Dat is een goeie zaak want beschikking over eigen lichaam is een recht. Maar als je mensen straft die gebruik maken van die vrije keuze, is de keuze niet langer vrij. Je creëert zo twee categorieën van burgers, wat de grondwettelijke burgergelijkheid ondermijnt. En die burgers moeten nu ook nog eens elkaar beginnen te controleren, wat een politietaak is. Voor het Vlaams Belang blijft een pasjesmaatschappij totaal onaanvaardbaar.”