Nieuws
dinsdag, 02 nov 2021

Enkel effectief terugkeerbeleid zal kerkbezettingen stoppen

Het Vlaams Belang eist de opsluiting en snelle en efficiënte repatriëring van de uitgeprocedeerden die momenteel dreigen om opnieuw de Brusselse Begijnhofkerk te bezetten. “Stuk voor stuk gaat het om personen die bewust telkens weer de wet overtreden en steevast elk uitwijzingsbevel naast zich neerleggen”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Ze moeten zo snel mogelijk uitgezet worden. Kerkbezettingen en chantage veranderen daar niets aan.”

Deze zomer was de Begijnhofkerk nog langdurig het toneel van een weinig verheffend schouwspel van bezetting en hongerstaking. “Vandaag is er weer sprake van kerkbezettingen en dreigen de illegalen met een nieuwe hongerstaking en dit zal zich als een perpetuum mobile steeds blijven herhalen”, aldus Van Langenhove. “Tenminste zolang uitwijzingsbevelen niet worden gevolgd door een effectieve uitzetting.”

“Kerkbezettingen zijn een symptoom van het falende terugkeerbeleid”

“Het ‘Union des Sans Papiers pour la Regulation’ en het ‘Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen’ zetten illegalen momenteel aan tot kerkbezettingen door te zeggen dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) deze zomer, bij de onderhandelingen om de acties te beëindigen, een soepelere behandeling van de dossiers van de kerkbezetters heeft beloofd”, aldus nog Van Langenhove. “Mahdi ontkent dit, maar wat er ook van zij, illegaal verblijf is een wetsovertreding en daar kunnen nooit rechten - laat staan voorrechten - uit voortvloeien. Dan doe je geen beloftes, laat staan dat je er ‘onderhandelingen’ over voert.”

“Illegaal verblijf mag nooit beloond worden met een verblijfsvergunning, ook al is na de collectieve regularisaties van 2000 en 2009 die indruk zeker gewekt”, besluit Van Langenhove. “Enkel een actief opsporings- en uitzettingsbeleid kan aan deze vaudeville voor eens en altijd een einde maken.”