Nieuws
woensdag, 26 jul 2023

Enkel harde aanpak kan aantal schietpartijen in Brussel doen dalen

Foto: iStock. Enkel harde aanpak kan aantal schietpartijen in Brussel doen dalen

In het Brussels Gewest deden zich in 2023 al negentien schietincidenten voor. Voorlopige cijfers hierover werden gepresenteerd tijdens de commissie Binnenlandse Zaken op 18 juli. “De oorlog tussen drugsbendes die het Brusselse grondgebied willen controleren, blijft voortduren”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Hieraan hebben alle Brusselse meerderheidspartijen, de PS op kop, schuld. Enkel met een strenge aanpak kunnen de drugscriminelen voor eens en altijd gestopt worden.”

“De PS en haar vazalpartijen hebben met hun door electorale redenen ingegeven pamperbeleid de situatie op het terrein totaal laten ontsporen en oogsten nu wat ze gezaaid hebben”, aldus Lootens-Stael. “Wie in de 19de eeuw de Mississippi overstak, kwam in gebied terecht dat bekend stond om de schietincidenten en de vuurgevechten. Een gebied waar nauwelijks wet en recht golden, bekend als de Far West. Wie in het Brussel van de 21ste eeuw vanuit het centrum het kanaal oversteekt, overkomt helaas zowat hetzelfde.”

“Zelfs voor voldoende politiepersoneel zorgen lukt niet”

Het Vlaams Belang herhaalt de eis dat zowel de federale gerechtelijke politie als de lokale politie de nodige middelen bekomen om de werking van de drugbendes te verstoren. “Voor razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, sluitingen en volgacties van verdachten is voldoende personeel nodig”, vervolgt Lootens-Stael. “Maar we kunnen momenteel enkel vaststellen dat zelfs in tijden dat de kogels de mensen om de oren vliegen, dit een heikel punt blijft.” De uitvoering van het Kanaalplan loopt spaak waar het gaat om de aanwerving van extra politiepersoneel. Tot op heden werden amper 34 van de beloofde 88 voltijdsequivalenten aangenomen bij de federale gerechtelijke politie van Brussel.

“En naast de politie moet ook Justitie eindelijk ten volle de kans krijgen om de moorddadige drugscriminelen aan te pakken”, besluit Lootens-Stael. “De eerste taak van de overheid is zorgen voor de veiligheid van de burger en het wordt tijd dat men dat ook in Brussel beseft. Om het aantal schietincidenten te doen dalen zijn zerotolerantie en snelrecht een noodzaak. Ook moet elke dader zonder uitzondering worden vervolgd, kan van snelle vrijlatingen geen sprake meer zijn, en moeten jonge criminelen van 16 of 17 jaar eerder door een correctionele rechtbank worden beoordeeld dan door een jeugdrechtbank.”