Nieuws
dinsdag, 07 nov 2023

Enkel keiharde aanpak drugscriminelen helpt de Antwerpenaar

Foto: iStock. Enkel keiharde aanpak drugscriminelen helpt de Antwerpenaar

In de Antwerpse wijk Seefhoek werden deze nacht verscheidene wagens in brand gestoken. Vijf daarvan brandden volledig uit. Kwaad opzet ligt uiteraard voor de hand, en momenteel wordt de link met het drugsmilieu onderzocht. “Aan die link valt nauwelijks te twijfelen. Antwerpen vormt een geschikt terrein voor drugscriminelen, zowel voor hun handel als voor hun onderlinge oorlogen”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “De Antwerpenaar verdient echter veiligheid en rust, en het is ondertussen meer dan duidelijk dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) met zijn gebrek aan harde aanpak die niet kan bieden.”  

Op vraag van bewoners van de wijk Seefhoek bracht Dewinter een tiental dagen geleden nog een plaatsbezoek. Ze klaagden de onleefbaarheid van hun buurt meermaals aan bij de politie, maar er is nooit overgegaan tot structurele beveiliging of controle. “Hoewel er een paal werd geplaatst die als cameratoezichtmateriaal moet dienen, lijkt deze niet te functioneren, of te zijn vernield”, aldus Dewinter. “En de zogenaamde ordehandhavers die zeer sporadisch passeren, roepen bij de geteisterde inwoners slechts op tot kalmte en geduld. In het nabijgelegen politiekantoor kan men enkel nog terecht op afspraak. Buurtbewoners zijn ten einde raad.” 

Dat België, en zeker de havenstad Antwerpen, wereldwijd een belangrijke draaischijf voor drughandel vormt, ligt volgens Dewinter niet zozeer aan de centrale ligging, maar vooral aan de lakse aanpak van drugscriminelen: “Ze voelen zich hierdoor heer en meester, deinzen nergens voor terug en gebruiken steeds extremer geweld. Denk maar aan de recente gewapende overval op een douanedepot in de Waaslandhaven.” 

“Drugsmaffia uitroken en uitroeien”

Het Vlaams Belang pleit er sinds jaar en dag voor om het escalerende drugsgeweld keihard aan te pakken. Zo wil de partij onder meer een nultolerantie voor drughandel, veel strengere controles van containers in de haven, de inzet van legerpatrouilles, samenscholingsverboden in drugsgevoelige wijken en een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester wat betreft de inbeslagname van goederen en het sluiten van handelspanden. “Bijna vier jaar geleden, in februari 2020, stelden we een ‘Very Irritating Police’-aanpak op federaal niveau voor”, aldus ook Kamerlid Ortwin Depoortere. “Op lokaal niveau is vormt het voortdurend verstoren van illegale handelingen al een succesvolle aanpak tegen overlast door hangjongeren. Door hen voortdurend te storen met razzia’s, administratieve aanhoudingen en inbeslagnames kunnen we ook de illegale werkzaamheden van de drugsmaffia en gekende verdachten ontregelen.”

“Als de drugsmaffia niet uitgerookt en uitgeroeid wordt, zullen de brandstichtingen zoals afgelopen nacht in de Seefhoek, de schietpartijen en de granaataanvallen tot de orde van de dag blijven behoren en zullen de Antwerpenaars in angst moeten blijven leven”, besluit Dewinter.