Nieuws
dinsdag, 26 okt 2021

Epidemiologische noodsituatie is pure hypocrisie

“Het is nog veel te vroeg om met de huidige groei van besmettingen te spreken van een noodsituatie, zoals paars-groen meent te moeten doen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar eenmaal die zogeheten noodsituatie van kracht is, staat het parlement buitenspel - daar is het de regering om te doen.” Het Vlaams Belang is er dan ook niet over te spreken dat paars-groen de pandemiewet wil activeren door reeds op dit ogenblik een ‘epidemiologische noodsituatie’ uit te roepen.

“We kunnen vandaag, met de vervroegde samenkomst van het Overlegcomité, alleen maar het complete falen van het paars-groene beleid vaststellen. We zijn niet op weg naar de vrijheid, maar blijkbaar naar een nieuwe ‘epidemiologische noodsituatie”, aldus Pas. “Nochtans stellen de meeste experts dat het met deze nieuwe golf wel kan meevallen gezien de hoge vaccinatiegraad en dus betere bescherming tegen ziekenhuisopnames. Toch kiest deze regering met de voeten vooruit voor hernieuwde mondmaskerplicht, een uitbreiding van de coronapasjesmaatschappij en binnenkort mogelijk ook verplicht thuiswerk. Het ergste van al is echter dat met deze ‘noodsituatie’ opnieuw het parlement kan worden verlamd.”

“Van een noodsituatie is geen sprake: de angst verspreidt zich sneller dan het virus”

“In Vlaanderen is de vaccinatiegraad zo hoog dat we geen coronapas nodig hebben. Vrijheid is de regel”, aldus Pas. “En dat zijn niet mijn woorden, maar dat waren letterlijk de woorden van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert in het VTM-journaal van 26 september. Het is duidelijk dat Lachaert de mensen toen gebakken lucht verkocht en dat Open Vld exact een maand later niet de vrijheid maar wel de noodsituatie wenst uit te roepen.”

“Eens die noodsituatie is toegekend, moet geen enkele maatregel het parlement nog passeren. De zogenaamde ‘betrokkenheid’ van de parlementsleden beperkt zich enkel tot het mogen ontvangen van een verslag. De maatregelen moeten niet eens bekrachtigd worden”, besluit Pas, die tevens wijst op de hypocrisie bij Vooruit. “Vandaag heeft deze partij het met veel pathos over het gevaar voor de volksgezondheid en over een noodsituatie, maar nauwelijks drie dagen geleden hield ze nog een congres waarbij niemand in de zaal een mondmasker diende te dragen.”