Nieuws
dinsdag, 20 feb 2024

Er moet dringend meer geïnvesteerd worden in Defensie

Foto: iStock. Er moet dringend meer geïnvesteerd worden in Defensie

Voor het Vlaams Belang moet België dringend meer investeren in Defensie. Met 1,17 procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp) aan defensie-uitgaven is dit land het kneusje van de NAVO-klas. De huidige regering haar ambities zijn ondermaats. Dit land moet zo snel mogelijk naar de 2 procent als ondergrens”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Het wordt tijd dat we onze defensie serieus nemen en niet langer teren op anderen om onze veiligheid te waarborgen.”

“We achten dat Rusland de NAVO aanvalt zeer klein, maar we moeten wel paraat zijn en dat zijn we momenteel absoluut niet”, aldus Van Grieken. “Militaire afschrikking is de beste preventie tegen oorlog.” Dat België onvoorbereid is op een oorlog of om het even welk ander land, wordt door iedere deskundige bevestigd. “Na enkele dagen van conventionele oorlogsvoering is onze munitie gewoon op. En we hebben ook geen enkel luchtverdedigingssysteem die naam waardig, en geen tanks. Dit is het resultaat van decennialang besparen door de traditionele partijen, inclusief de N-VA.”

“De ambitie van Vivaldi is compleet ontoereikend”

Het Vlaams Belang pleit ervoor om de 2 procent-norm zo snel mogelijk te halen, en zeker niet pas tegen 2035. Het gemiddelde van onze NAVO-partners is nu 1,98 procent. De Vivaldi-regering heeft de compleet ontoereikende ambitie om tegen 2030 naar 1,54 procent te gaan en de 2 procent-norm pas te halen in 2035. “We kennen in dit land tal van uitgavenposten waarop flink bespaard kan worden”, vervolgt Van Grieken. “Ik denk dan aan de miljardenfactuur voor asiel- en migratie, het politiek systeem met de nutteloze Senaat en de overdreven partijfinanciering, de uitgaven voor ontwikkelingshulp die 2,52 miljard euro per jaar bedragen, en de subsidies voor allerlei linkse hobbyclubjes in de vorm van vzw's, en ngo's.”

Het Vlaams Belang pleit niet voor de herinvoering van de verplichte legerdienst, maar wil wel een verplichte gemeenschaps- of burgerdienst invoeren. “Jongeren kunnen zich zo inzetten voor onze samenleving op verschillende manieren", aldus de voorzitter. “Op die manier creëren we ook meer sociale cohesie en burgerzin. Een aantal jongeren zal kiezen voor Defensie. Het vergroot de kans dat ze in hun latere loopbaan bij de organisatie blijven, of het reservekader vervoegen. Wat Defensie alleen maar ten goede kan komen.”