Nieuws
woensdag, 28 okt 2020

“Erdogan toont zich weer eens de vijand van het vrije westen”

Het Vlaams Belang steunt ten volle PVV-voorzitter Geert Wilders. Dit nadat Turks president Recep Erdogan een klacht indiende rond het verspreiden van een spotprent over zichzelf. “Erdogan moet ons niet de les spellen.”

Na de beestachtige onthoofding van een leraar te Parijs veroordeelde president Macron, in een zeldzame dappere bui, de radicale islam. Blijkbaar was dat echter niet naar de zin van het Turkse staatshoofd Tayyip Erdogan, die zich bedenkelijk uitliet over de mentale toestand van de Franse president en zelfs opriep tot een boycot van Franse producten. Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) interpelleerde over deze buitensporige reactie minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR).

Ellen Samyn: “de klacht is verregaander dan men zou kunnen vermoeden”

 Buitensporig was vervolgens ook Erdogans reactie op een door PVV-leider Geert Wilders op de sociale media geplaatst cartoontje. De man die IS en Hamas indirect steunt en die troepen inzet tegen onschuldige Armeniërs, werd erin afgebeeld met een bom op het hoofd. Erdogan diende prompt klacht in bij een officier van Justitie in Ankara. “Vanzelfsprekend een klacht die door de man in kwestie ontvankelijk en gegrond zal worden bevonden, reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). Als hij tenminste niet vandaag nog naar de gevangenis wil.
 
De klacht mag niet gezien worden als alleen maar een manier voor Erdogan om symbolisch zijn onvrede te uiten. “Het gevolg van het hinderen van Wilders’ vrijheid van meningsuiting zal zijn dat Wilders’ vrijheid van beweging zal beknot worden”, aldus nog Samyn. “Geert Wilders zal voortaan niet meer kunnen reizen naar landen die met Turkije een uitleveringsverdrag hebben”.
 
De kandidaat-Europese lidstaat Turkije toont zich hiermee weer eens een vijand van de vrije meningsuiting. Wie kritiek heeft op de president, wordt vervolgd, ook al werd het geuit met een eenvoudige spotprent. In elke ‘Je suis Charlie’-betoging, ook al naar aanleiding van vreselijke moorden in de Franse hoofdstad, mochten dan wel officiële Turkse delegaties voorop lopen, in bijna geen enkel land is het slechter toeven voor cartoonisten of onafhankelijke journalisten dan in Turkije.

Terrorist. pic.twitter.com/jxdnDhk9ti

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) October 24, 2020