Nieuws
vrijdag, 11 feb 2022

“Establishment neemt moslimextremisme onvoldoende ernstig”

In het Vlaams Parlement confronteerde Sam Van Rooy woensdag minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) met de pijnlijke vaststelling dat moslimextremisme blijft woekeren in onze samenleving. De politie pakte dinsdagochtend bij huiszoekingen in de regio Antwerpen immers dertien leden op van een terroristische organisatie in oprichting, te vergelijken met Sharia4Belgium. De leden hebben 'salafistisch-jihadistische' propaganda verspreid. “Verschillende van de gearresteerden waren al langer gekend bij het parket en kwamen als minderjarige reeds in beeld in onderzoeken rond terrorisme. “Ze kwamen ervan af met een fopstrafje. De traditionele partijen zouden zich moeten schamen.

Een honderdtal agenten van de federale gerechtelijke politie viel deze week binnen op dertien adressen, waarvan verschillende in Borgerhout en Antwerpen-Noord. De naar aanleiding van deze acties gearresteerde moslims hielden zich bezig met het verspreiden van 'salafistisch-jihadistische' propaganda, waarin heel wat opruiende en antiwesterse taal stond. De moslimgroep wordt dan ook omschreven als een nieuwe Sharia4Belgium, maar dan nog gevaarlijker. Van Rooy wees er in het parlement op dat “een aantal van de gearresteerden enkele jaren geleden nog een aanslag wilden plegen op Filip Dewinter, die daardoor een jaar gebukt moest gaan onder zware persoonsbeveiliging”, maar dat ze nadien amper gestraft werden.

“Deze dertien gearresteerden zijn slechts het topje van moslimextremisme-ijsberg.”

Van Rooy hekelde ook het falende deradicaliseringsbeleid van de Vlaamse regering. Zo gaf hij aan dat de “dertien gearresteerde moslims slechts het topje van de islamfundamentalistische ijsberg in onze samenleving zijn”. Om zijn betoog kracht bij te zetten haalde het Vlaams Parlementslid er cijfers bij van een grootschalig onderzoek geleid door dr. Ruud Koopmans, hoofd van de cel migratie bij het Berlijnse Centrum voor Sociale Wetenschap. Volgens de resultaten van diens studiewerk zouden er alleen al in Antwerpen niet minder dan 65.000 moslims wonen die 'consistent fundamentalistisch' zijn. "Zo vinden deze moslims dat de tot haat, geweld en terreur oproepende Koran boven ónze wetten staat.

Van Rooy maakte ook duidelijk dat hij er geen vertrouwen in heeft dat het politieke establishment de ernst van de moslimextremisme-dreiging nu wél ernstig zou nemen, laat staan dat de zogenaamde ‘deradicaliseringsplannen’ van de Vlaamse regering soelaas zouden kunnen bieden. Hij bracht daarbij ook in herinnering hoe “minister Somers, zijn Open Vld en de traditionele partijen destijds ook Sharia4Belgium weglachten als een groepje slechte stand-upcomedians”. 

Onterecht, zoals we nu weten, aangezien de leden ervan zich bij de Syrische burgeroorlog toonden als gruwelijke jihadistische moordenaars. Ook nu weer blijft de Vlaamse regering de ernst van de situatie ontkennen. Minister Somers, onderzoeken die aantonen dat er in onze samenleving ondertussen al honderdduizenden moslims zijn die Sharia4Belgium-achtige ideeën omarmen, weigert u nog steeds ernstig te nemen”, besloot Van Rooy.