Persberichten
woensdag, 23 sep 2020

“EU-migratiepact is Marrakesh in het kwadraat”

Vandaag stelde de Europese Commissie haar ontwerp van een nieuw asiel- en migratiepact voor. Het Vlaams Belang is echter verre van tevreden en spreekt over een “tweede Marrakesh-pact. Men wil zogezegd iets doen aan illegale migratie, maar enkel om het dan aan te vullen met meer legale migratie.”

Na de voorstelling van het migratiepact door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en haar commissarissen Ylva Johansson en Margaritis Schinas is het volgens het Vlaams Belang duidelijk: “De EU wil dan zogezegd wel illegale migratie aanpakken, maar zal het simpelweg aanvullen met meer legale migratie. Grieks commissaris Schinas meldde zelfs dat de EU ‘ambitieus’ is betreffende legale immigratie. Dit terwijl Johansson en de commissievoorzitter de loftrompet afstaken over de ‘vele voordelen’ van migratie.

Dat migratie van vandaag op geen enkele manier te vergelijken is met de vroegere migratiestromen binnen aanverwante of dezelfde culturen, blijkt niet van belang, klaagt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) aan. Omvolking lijkt hier het doel en hiervoor wil de Europese Commissie de lidstaten in de toekomst buitenspel zetten. De Commissie wil de macht grijpen, maar zegt het niet met zoveel woorden.

De verschillende plannen van de EC hebben een hoog Potemkingehalte

“In 2018 bedacht de Verenigde Naties het migratiepact van Marrakesh, vervolgt Vandendriessche. Dat was niet-bindend, beweerden ze toen. Vandaag heeft de Europese Commissie het vervolg daarop voorgesteld met een bindend migratiepact ‘Marrakesh II’. Het uitgangspunt is letterlijk dat we zogezegd migratie nodig hebben. In plaats van onze grenzen te sluiten en onze bevolking te beschermen, willen ze jaarlijks miljoenen migranten naar Europa halen. Het toont de wereldvreemdheid aan van de elite die precies het omgekeerde doet dan wat de mensen vragen.”

“De verschillende plannen van de EC hebben een hoog Potemkingehalte”, vindt ook partijgenoot en collega Filip De Man“Iedereen weet dat we in een quasi-permanente asielcrisis zitten en de pro-migratiepolitici van de EU, met Angela Merkel op kop, zullen deze crisis enkel bestendigen. Als het kan, gooit Erdogan of gooien bepaalde asielzoekers zelf nog olie op het vuur.”

Vlaams Belang-delegatieleider Gerolf Annemans voegt er tot slot aan toe dat we ook in deze niet zullen moeten rekenen op enig verzet van de regering Wilmès of haar opvolger. Toen Europese Raad-voorzitter Charles Michel (MR) nog Belgisch premier was, heeft hij met de goedkeuring van Marrakesh immers getoond hoe het snelst een EU-carrière veilig te stellen, klinkt het. We zullen samen met onze politieke bondgenoten van ID en wellicht de steun van de Visegradlanden er alles aan doen om dit Marrakesh II-plan te kelderen. We kunnen niet toelaten dat nogmaals de soevereiniteit van de lidstaten wordt ondergraven. We kijken dan ook uit naar hun houding in de Raad binnenkort.