Nieuws
woensdag, 17 aug 2022

EU subsidieert NGO die ferrydienst is voor illegalen

De Open Arms Uno, een immens cargoship van de NGO Open Arms, ligt deze week klaar om illegale migranten vanuit Tunesië naar de EU te brengen. Die Catalaanse NGO, die in 2021 nog een slordige anderhalf miljoen euro subsidie kreeg van de Europese Commissie, vervoert sinds mei 2022 duizenden illegale migranten naar Europa. Voor Tom Vandendriessche, Europees parlementslid voor Vlaams Belang, is de maat meer dan vol. “Elke NGO die illegale migratie stimuleert is medeplichtig aan illegale migratie en mensenhandel en moet dus vervolgd worden.

Op 22 mei 2022 werd de ‘Open Arms Uno’ voorgesteld in de haven van Barcelona. Naast een capaciteit voor 1.000 migranten, is de boot ook uitgerust met een ziekenhuis en twee keukens, één voor het personeel en één voor migranten. Ook is er een landingsplatform voor een helikopter voorzien. De Commissie steunde de NGO vorig jaar met een subsidie van 1,44 miljoen euro. “Dit is het faciliteren van mensensmokkel, mogelijk gemaakt met ons belastinggeld”, aldus Vandendriessche. “Europa wordt overspoeld met illegale migranten, en de Commissie betaalt de overzet. Elke subsidie van deze aard moet onmiddellijk worden stopgezet.”

"Dit door de EU gesubsidieerd ferryschip kan 1.000 illegale migranten in één keer overbrengen"

NGO’s zoals Open Arms worden niet enkel publiek gesubsidieerd, ze opereren ook door private giften die vaak fiscaal aftrekbaar zijn. “Stichtingen zoals de ‘Open Society Foundation’ schonk in het verleden al miljoenen aan dergelijke initiatieven”, vervolgt Vandendriessche. “En al van dergelijke giften aan deze criminele NGO’s zijn fiscaal aftrekbaar. Dit moet stoppen, want zo subsidiëren we via allerlei wegen de ondermijning van onze eigen migratiewetten. Alleen zo verhinderen we extra illegale migratie.”

Recent besliste het Europees Hof van Justitie nog dat reddingsschepen enkel onder strikte voorwaarden mogen gecontroleerd worden. Enkel als er een ‘acuut gevaar’ is, mogen de autoriteiten de migrantenschepen controleren. “Op die manier krijgen de links-activistische NGO’s vrij spel”, besluit Vandendriessche. “Het Hof van Justitie voert gewoon het EU-migratiepact uit via activistische rechtspraak. Dit open grenzen-beleid moet stoppen, zowel binnen de rechterlijke als de wetgevende macht.”