Nieuws
zaterdag, 17 jun 2023

EU verdubbelt propagandabudget naar 60 miljoen euro

De Europese Unie wil meer uitgeven om te communiceren over haar werking. Daarvoor wil het een eigen marketingbudget oprichten, waarbij het bestaande fondsen naar zich toe zal trekken. In 2024 wil Europees Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen het communicatiebudget van de Europese Commissie optrekken van 30 miljoen naar 60 miljoen euro. “De burger lust de megalomane Europese Unie niet”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Nu wil het dure propaganda maken met belastinggeld om het tij te keren. Totalitair en onverantwoord.”

Om de Europese Unie populairder te maken wil Von Der Leyen en hele marketingcampagne uitwerken. Recent werd een PR-contract met een kostprijs van vijf miljoen euro uitgeloofd aan twee Duitse zusterbedrijven via een versnelde procedure. Om dat te betalen, wil het geld wegtrekken van bestaande projecten. Geld moet dan komen uit projecten als landbouw, onderzoek en migratie. “De belastingbetaler betaalt nu al te veel geld aan deze megalomane Unie”, aldus Vandendriessche. “Nu wil men dat geld niet uitgeven aan ondersteuning voor de boeren of betere grensbewaking, maar aan haar eigen populariteit. Miljoenen euro’s om de burger te overspoelen met propaganda.”

“Het wordt dringend tijd om deze Europese Unie grondig af te slanken”

Het extra geld zou vrijkomen na de volgende Europese verkiezingen in 2024. Het plan zou dus het budget verdubbelen voor elk jaar van de komende termijn. 30 miljoen extra over vier jaar, wat een totale extra uitgave van 120 miljoen euro zou betekenen. Dat geld, wat de Commissie haar ‘bedrijfscommunicatie’ budget noemt, komt dan nog eens bovenop het reeds bestaande communicatiebudget van 200 miljoen euro dat de Commissie deelt met andere EU-instituties. “Het gaat hier om honderden miljoenen”, merkt Vandendriessche op. “Het wordt dringend tijd om deze Europese Unie grondig af te slanken.”

Het extra budget komt er in een tijd waar er een strafrechtelijke klacht tegen Ursula Von Der Leyen loopt voor het weigeren om berichten rond de onderhandelingen van het coronavaccin vrij te geven. “Von Der Leyen wil nu haar eigen imago oppoetsen op kap van de belastingbetaler”, besluit Vandendriessche. “Wij zullen dit plan aanvechten met alle middelen die we hebben. Wij weigeren deze dure PR-grap te faciliteren.”