Persberichten
vrijdag, 13 okt 2023

EU wil Europese demografie veranderen door migratie: “Doelbewuste omvolking”

Foto: iStock. EU wil Europese demografie veranderen door migratie: “Doelbewuste omvolking”

Recent presenteerde de Europese Commissie een toolbox’ om de demografische verandering in Europa aan te pakken. Centraal in dat plan staan manieren om meer migratie naar Europa te verzekeren om de arbeidstekorten op te vangen. “De Commissie wil de Europese bevolking vervangen door jonge werkkrachten uit Afrika. Dit is omvolking in de praktijk.”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang.

Volgens de Europese Commissie is de vergrijzing in Europa een grote dreiging. Ze stelt dat er arbeidstekorten zijn in Europa, die moeten ingevuld worden met legale migranten. Vorig jaar kwamen 3 miljoen migranten legaal naar Europa en ongeveer 300.000 illegaal. “De Commissie wil nu die illegale migratie transformeren naar legale migratie, en zo het probleem oplossen. De lidstaten moet eerst zelf hun bevolking activeren, en dan gaan kijken in de rest van de Europese Unie. Dit zal de migratiesluizen naar Europa wagenwijd openzetten.”, zegt Vandendriessche. 

In de ‘toolbox’ zitten verschillende plannen om migratie naar Europa makkelijker te maken. Zo wil het snellere en gemakkelijkere werkvisa, een versimpelde procedure voor de verblijfsvergunning, maar ook zogeheten ‘Talent Partnerships’. Daarbij worden akkoorden gesloten met landen Marokko, Tunesië, Egypte, Bangladesh en Pakistan. Zo moet de arbeidsmobiliteit tussen die landen en Europa verbeterd worden. “We weten uit onderzoek dat arbeidsmigranten uit Afrikaanse landen bijna niets opleveren aan de schatkist. Met gezinshereniging en sociale rechten kosten ze zelfs geld. Dit is doelbewuste vervangingsmigratie.”, stelt Vandendriessche. 

Voor Vlaams Belang is het vervangen van illegale migratie naar legale migratie geen optie. Zij wil inzetten op levenslang leren, activeren van ouderen en inzetten op de automatisatie en robotisering. Bovendien wil ze eerst de werklozen in eigen landen activeren. “We kennen een grote werkloosheid in Wallonië en het zuiden van Europa. Hen moeten we activeren, en niet op zoek gaan naar goedkope arbeidskrachten aan de andere kant van de wereld.”, besluit Vandendriessche. 

In november wordt verwacht dat de Commissie haar pakket aan maatregelen om zogeheten ‘Talent Pools’, een platform waar werkgevers en arbeidsmigranten uit niet-Europese landen zich kunnen inschrijven, voor te stellen.