Nieuws
zondag, 07 apr 2024

Europa laat Armenen aan hun lot over

Het Vlaams Belang is bezorgd over het lot van Armenië nu dat land beslist heeft om zijn lidmaatschap van de door Rusland geleide Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) te bevriezen. “Rusland beschermde Armenië enkel op papier, dat zagen we door de passiviteit van hun vredesmacht toen Azerbeidzjan Nagorno-Karabach inlijfde”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Maar nu die bescherming volledig wegvalt, komt het land geïsoleerd te liggen tussen zijn vijandige buren Turkije en Azerbeidzjan.”

Sinds de aanvalsoorlog van Azerbeidzjan een einde maakte aan de autonome Armeense Republiek Artsakh lopen de spanningen tussen Armenië en beschermheer Rusland verder op. “Moskou had een vredesmacht gestationeerd in het midden van Artsakh, om de agressie van de Azeri’s te stoppen en een staakt-het-vuren te bewaken”, vervolgt Samyn, “Maar de Russen stonden net als het Westen aan de zijlijn toe te kijken toen de Azeri’s verder oprukten en heel het gebied onder de voet liepen.” 

“Deze beslissing heeft uiteraard belangrijke geopolitieke gevolgen”

Uit onvrede met het gebrek aan bescherming van Rusland binnen de CSTO, besliste Armenië onlangs om zijn lidmaatschap van de organisatie te bevriezen. “Deze beslissing heeft uiteraard belangrijke geopolitieke gevolgen”, gaat Samyn verder. “Armenië staat er alleen voor en dat zal de spanningen allesbehalve doen afnemen.”

Het Vlaams Belang is tevens verontrust door de antwoorden die minister Lahbib gaf op de vragen van Samyn in de recentste commissie Buitenlandse Zaken. “Ze verwees simpelweg naar de huidige samenwerking, die erg weinig voorstelt”, concludeert Samyn. “Wij roepen de regering en Europa op om Armenië diplomatiek te steunen en op te houden de agressor Azerbeidzjan te financieren met gasdeals, zoals nu helaas gebeurt.”