Nieuws
donderdag, 21 okt 2021

Europa moet rug rechten tegen China

Het Vlaams Belang is bezorgd over een militaire annexatie van Taiwan door China. “De vraag is niet zozeer of China die annexatie zal proberen uitvoeren, maar wel wanneer dat zal gebeuren”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “En dit kan rampzalige gevolgen hebben, ook zeker voor ons. Europa moet dringend haar rug rechten tegenover China zodat deze dictatuur tijdig ontmoedigd wordt.

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de analyse van VUB-politicoloog Jonathan Holslag, die op termijn uitgaat van een clash tussen Washington en Peking. “De laatste tijd lopen de politieke en militaire spanningen tussen deze supermachten hoog op, vooral omtrent de eilandstaat Taiwan”, aldus Ponthier. “Die staat beschouwt zichzelf - terecht - als soeverein en wordt gesteund door de de EU en de VS. De Amerikanen hebben ook militaire bases op het eiland. Taiwan is voor Amerika geostrategisch zeer belangrijk voor de toeleveringsketens van computerchips en omwille van zijn locatie, nabij China. Peking ziet echter heel Taiwan als Chinees grondgebied en dreigt openlijk met een gewelddadige annexatie.”

“We moeten een lijn in het zand durven trekken met China”

Recent rondde China de bouw van drie luchtmachtbases vlakbij Taiwan af, om het eiland snel te kunnen bombarderen in geval van invasie. Ook vloog onlangs een recordaantal Chinese gevechtsvliegtuigen de Taiwanese luchtverdedigingszone binnen. “Dit duidt erop China de druk verhoogt”, vervolgt Ponthier. “Amerika zit intussen niet stil wat hun inzet van marineschepen betreft in de Zeestraat van Taiwan en de Zuid-Chinese Zee, maar de EU en België zwijgen in alle talen.”

“De EU heeft door haar eigen zwakheid de Chinese agressie zelf in de hand gewerkt”, besluit Ponthier echter. “Onze eigen Europese markt hebben we steeds onvoorwaardelijk opengesteld, in de verwachting aan eerlijke vrijhandel met China te kunnen doen. Maar Peking schendt voortdurend de regels van de internationale vrijhandel. Ze manipuleren hun munt, ze vervuilen tegen de sterren op en buiten arbeiders uit. Door met ongelijke wapens te strijden is China economisch zodanig sterk geworden dat ze ook makkelijk politieke druk op Europa uitoefenen. We moeten dringend stoppen de Chinese dictatuur te voeden en moeten onze rug rechten, zowel economisch, als op het vlak van onze veiligheid.”