Nieuws
vrijdag, 31 mrt 2023

Europese Commissie accepteert geen vertraging van stikstofaanpak

Deze week lekte er een brief uit van Europees commissaris Virginijus Sinkevičius aan de Nederlandse minister voor natuur en stikstof Van der Wal. De Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij sprak in de gelekte brief zijn steun uit voor het stikstofbeleid dat ze in Nederland voert. “De Nederlandse bevolking gaf bij de recente verkiezingen echter aan het hier volstrekt mee oneens te zijn”, zegt Europees parlementslid Tom Vandendriessche. “Deze minachtende houding van Eurocommissarissen ten aanzien van de nationale besluitvorming is echter niks nieuws.

Volgens Europees parlementslid Tom Vandendriessche is vooral de timing van de brief opvallend. “In Nederland zagen we bij de recente verkiezingen nog een stevige overwinning van de Boer Burger Beweging (BBB). Wat de plannen van de BBB ook mogen zijn, het signaal van de Nederlandse bevolking was zeer duidelijk. Namelijk dat die het volstrekt oneens is met de huidige stikstofregels opgelegd voor de Nederlandse regering.”

De eurocommissaris laat weten dat de brief niet bedoeld was als waarschuwing of ongewenste inmengingen in de Nederlandse politiek. Vandendriessche bemerkt dat of het nu de intentie was of niet, het signaal van de Europese Commissie wederom duidelijk is. “De draconische stikstofplannen zijn immers een nationale keuze en dus nationale besluitvorming”, zegt hij. “Binnen het Europese juridische kader is er namelijk de flexibiliteit voor lidstaten om te kiezen voor de ene of andere soort maatregelen. Dat is dus niet aan de Europese Commissie.”

In de brief van de Eurocommissaris valt echter te lezen dat deze zich “volledig achter de doelstellingen” van Nederlandse stikstofminister schaart. “Duidelijker kan het niet zijn”, bemerkt Vandendriessche. “Deze minachtende houding van Eurocommissarissen ten aanzien van de nationale besluitvorming is echter niks nieuws. Europees Commissaris Frans Timmermans zei al eerder dat dat de lidstaten zich niet te veel illusies moeten maken, want voor hen telt alleen Europa. Enkel het Vlaams Belang en haar bondgenoten in de fractie Identiteit en Democratie kunnen er voor zorgen dat onze lidstaten en onze mensen terug op de eerste plaats komen” aldus Vandendriessche.