Europese Commissie blijft kampioen in het uitgeven van belastinggeld

De Europese Commissie stelt een spectaculaire stijging voor van de meerjarenbegroting voor de periode 2028-2034 van 1.047 miljard naar 2.000 miljard euro. “De Commissie onder leiding van von der Leyen blijft een kampioen in het uitgeven van miljarden belastinggeld”, reageert fractievoorzitter in het Europees Parlement Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “En dat zonder dat onze welvaart, innovatiekracht en concurrentievermogen erop vooruitgaat.”
De stijging van de meerjarenbegroting werd woensdag in het Europees Parlement bekendgemaakt door Eurocommissaris voor Begroting Piotr Serafin. Het voorgestelde budget zou 1,26% van het bruto nationaal inkomen (BNI) van de EU bedragen, een stijging ten opzichte van de huidige 1,13%. Met dit extra budget wil de Commissie onder meer de post-coronaschulden terugbetalen, die vanaf volgend jaar kunnen oplopen tot 30 miljard euro per jaar. “Daarnaast wordt 300 miljard euro uitgetrokken voor landbouw”, stelt Vandendriessche vast. “Een duidelijke daling ten opzichte van de 386 miljard in het huidige kader, wat neerkomt op een verdere uitholling van de Europese landbouw.”
Een opvallend nieuw instrument is het Europees Competitiviteitsfonds, dat direct bij de start over 461 miljard euro zal beschikken. Hiermee wil de Commissie de concurrentiekracht van de Europese economie stimuleren. Vandendriessche ziet geen heil in dit voorstel: “De afschaffing van de Green Deal en de Clean Deal zou de concurrentiekracht van onze economie beter vooruit helpen dan een nieuw EU-instrument waarvoor de Commissie ongetwijfeld een bijkomende bureaucratie in het leven zal roepen.”
Het budget voor buitenlands beleid en uitbreiding stijgt met meer dan 60 miljard naar 200 miljard euro. Ook de uitgaven voor defensie en ruimtevaart worden fors verhoogd tot 131 miljard, een stijging ten opzichte van de huidige 16,7 miljard voor veiligheid en defensie. “Defensie is volgens het EU-verdrag een exclusieve lidstaatbevoegdheid”, merkt Vandendriessche op. “Het Vlaams Belang steunt samenwerking en coördinatie op vrijwillige basis tussen lidstaten. De Europese Commissie heeft geen defensiebegroting nodig.”
“De ontspoorde begrotingsplannen bieden geen oplossing voor de afkalvende welvaart, de schuldenlast, de desindustrialisering en de uitstervende landbouw”
De Commissie onder leiding van von der Leyen blijft voor het Vlaams Belang een kampioen in het uitgeven van miljarden belastinggeld zonder dat onze welvaart, innovatiekracht en concurrentievermogen erop vooruitgaat. Zo is er de Global Gateway, een EU-alternatief voor de Nieuwe Zijderoute van China dat al meer dan 1.300 miljard in zijn project gepompt heeft terwijl de Commissie met slechts een derde van de beoogde investeringen haar eigen doelstellingen niet eens haalt.
“De Europese Rekenkamer heeft herhaaldelijk scherpe kritiek geuit op de manier waarop de Europese Commissie EU-middelen beheert”, merkt het Europees Parlementslid op. “De aanzienlijke en toenemende foutenmarge (5,6% van de totale begroting in 2022) wijst op misbruik en fouten. Het gebrek aan transparantie bij grote contracten zoals de aankoopdeal voor de covid-19-vaccins, of de miljarden die naar extreemlinkse ngo’s, klimaat- en opengrenzenlobbyisten gaan, zijn een teken aan de wand. Deze onverkozen Europese Commissie is uitgegroeid tot een geld verspillende bureaucratie die niet méér middelen nodig heeft, maar juist minder.”
“Onze burgers, welvaart en veiligheid zijn gebaat met een Europese Unie die ten dienste staat van de lidstaten in plaats van een inefficiënte superstaat”, besluit Vandendriessche. Het Vlaams Belang benadrukt dat de ontspoorde begrotingsplannen van de Europese Commissie geen oplossing bieden voor de afkalvende welvaart, de schuldenlast, de desindustrialisering en de uitstervende landbouw.