Persberichten
woensdag, 19 jun 2024

Europese Commissie onderzoekt shadowbanning Facebook: “Druk Vlaams Belang werkt”

De Europese Commissie heeft aangekondigd een formeel onderzoek te zijn gestart naar het gebruik van shadowbanning door Meta, het moederbedrijf van Facebook. Een schaduwban zorgt ervoor dat de berichten die worden gepost minder zichtbaar zijn. Het onderzoek komt er naar aanleiding van een vraag van Europees Parlementslid Tom Vandendriessche over de invloed van schaduwbannen op het democratisch proces. “Facebook heeft altijd ten onrechte beweerd dat shadowbanning niet bestaat”, zegt Vandendriessche. Het is goed dat er nu ook een formeel onderzoek is gestart naar deze illegale praktijken. Dit is ongeoorloofde inmenging in het democratisch proces.”

Uit een antwoord op een schriftelijke vraag van Vandendriessche aan de Europese Commissie, blijkt dat zij op 30 april 2024 een formele procedure tegen Meta is gestart. Die procedure heeft onder andere betrekking op “politieke inhoudsbenadering”, waardoor politieke inhoud een minder prominente plaats krijgt in de aanbevelingssystemen. Het bestaan van dergelijke schaduwban was eerder al voorwerp in een rechtszaak van Vandendriessche tegen Facebook. “Ik heb het bestaan van de schaduwban altijd volgehouden. Het Hof van Beroep achtte die maar bestaande voor een korte periode. Nu moet duidelijk blijken dat Facebook dergelijke praktijken hanteerde, en blijft hanteren”, aldus Vandendriessche. 

“Ik ben ervan overtuigd dat onderzoek zal uitwijzen dat Facebook nog altijd schaduwbans hanteert”

De formele procedure tegen Meta is gestart op basis van een voorlopige analyse van het risicobeoordelingsverslag van Meta, antwoorden op de formele verzoeken om inlichtingen van de Commissie, openbaar toegankelijke verslagen en de eigen analyse van de Commissie. 

In de rechtszaak van Vandendriessche tegen Meta was het de eerste keer dat een sociale mediaplatform werd veroordeeld voor het hanteren van een schaduwban. Vandendriessche hoopt dan ook dat het een arrest wordt dat de techgiganten waarschuwt. “De schaduwban op mijn pagina is nog altijd van kracht. Ik ben ervan overtuigd dat onderzoek zal uitwijzen dat Facebook nog altijd schaduwbans hanteert. Ik zal dan ook verdere juridische stappen blijven nemen, tot de inmenging in het democratische proces door techgiganten ophoudt”, besluit Vandendriessche.