Nieuws
donderdag, 28 okt 2021

Eva De Bleeker onderschat de inflatie schromelijk

Het Vlaams Belang verwacht een negatieve impact van de sterk stijgende prijzen of inflatie op de begroting. “Volgens staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) zal de inflatie uiteindelijk neutraal zijn voor de begroting”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Maar ze houdt te weinig rekening met de uitgaven in de sociale zekerheid, en ze gaat er veel te snel van uit dat een hoge inflatie voor meer inkomsten zal zorgen. En het ergste van al: deze zeer hoge inflatie tast opnieuw de koopkracht van onze mensen aan. Hier moet prioritair tegen opgetreden worden.

Cijfers van de FOD Economie geven aan dat de inflatie in oktober is gestegen tot 4,16 procent, het hoogste niveau in 13 jaar. “Cijfers die te wijten zijn aan de energieprijzen”, aldus Vermeersch. “De uitermate hoge prijzen voor elektriciteit, gas, diesel en benzine worden niet alleen goed gevoeld in de geldbeugel, ze hebben uiteindelijk ook een impact op de begroting.”

“De meerinkomsten van de belastingen op energieproducten en brandstoffen moeten worden teruggegeven aan de hardwerkende Vlaming”

“De Bleeker meent dat de stijgende uitgaven door de inflatie zullen gecompenseerd worden door meer inkomsten. Maar de uitgaven in de sociale zekerheid zullen zwaar doorwegen. Enkele procenten meer sociale uitkeringen door de inflatie, betekent onmiddellijk enkele miljarden euro extra uitgaven”, vervolgt Vermeersch. “En ook de toename de inkomsten moet genuanceerd worden. De prijsstijgen kunnen ook de groei afremmen. Consumenten worden voorzichtig en energie is vandaag zo duur dat het voor bedrijven interessanter kan zijn om de productie gewoon stil te leggen. Recent gebeurde dat bijvoorbeeld nog bij het chemieconcern BASF.”

“Bovendien moeten we, om de groei niet aan te tasten, de koopkracht op peil houden”, besluit Vermeersch. “Het is noodzakelijk om de meerinkomsten op de energiefactuur en de prijs aan de pomp terug te geven aan de hardwerkende Vlaming. Daar moet de budgettaire prioriteit nu liggen in plaats van, zoals we deze week opnieuw zagen, miljoenen euro’s uit te delen in Noord-Afrika.”