Nieuws
woensdag, 23 mrt 2022

Extra gesloten terugkeercentra: “te weinig en te laat”

Het Vlaams Belang is allerminst onder de indruk van het zogenaamde akkoord van paars-groen voor de bouw van drie gesloten terugkeercentra en een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerden in afwachting van hun gedwongen uitzetting. “Dit is veel te weinig en veel te laat”, zegt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Het is niets anders dan een uitstel van oude beloftes, dit keer tot 2030.”

“Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) verkoopt de bouw van de terugkeercentra in kwestie als een ‘opmerkelijk akkoord’ en als ‘nieuws’. Maar het enige nieuws is dat de realisatie van de uitbreiding weer maar eens voor jaren verschoven wordt”, aldus Van Langenhove. “Holle woorden dus, die vooral de barslechte terugkeercijfers moeten maskeren. Niet dat hier veel gevolg aan wordt gegeven, maar jaarlijks krijgen 24.000 illegalen het bevel om het grondgebied te verlaten. En nu wil paars-groen zich op de borst kloppen dat ze in acht jaar tijd het aantal plaatsen in de centra zullen optrekken van 751 tot 1.145. Indrukwekkend is anders, zeker als je weet dat België minstens 200.000 illegalen telt.”

“Het akkoord over de terugkeercentra is niets anders dan een nieuwe verpakking van een oude, nooit ingeloste belofte”

Daarnaast komt de bouw van de centra voor het Vlaams Belang ook veel te laat. “In 2020 maakte Mahdi nog de belofte om de gesloten terugkeercentra ‘sneller’ te realiseren”, herinnert Van Langenhove zich. “En vandaag spreekt hij zowaar over 2030. Het woord ‘sneller’ heeft bij Sammy Mahdi dezelfde betekenis als het woord ‘onverwijld’ bij die andere CD&V’er, Yves Leterme.”

“Freddy Roosemont, het hoofd van de Dienst Vreemdelingenzaken, vroeg reeds in 2015 een verdubbeling van het aantal gesloten centra. Niet dat dit voldoende zou zijn geweest, maar zelfs aan deze vraag kon nooit worden tegemoet gekomen”, merkt Van Langenhove tot slot op. “Dit ‘masterplan’ van Sammy Mahdi aangaande de terugkeercentra brengt geen zoden aan de dijk. We hebben nood aan een echt en effectief terugkeerbeleid, niet aan een nieuw uitstel en nieuwe beloftes.”