Nieuws
woensdag, 24 nov 2021

Extra klimaatregelneverij schaadt toeristische sector

De Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) wil dat zoveel mogelijk toeristische organisaties en horecagelegenheden de ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ ondertekenen. Dat verdrag wil de emissies uit toerisme halveren tegen 2030 en een nuluitstoot bereiken tegen 2050. “Onze toeristische sector en horeca mogen niet verplicht worden om dit te ondertekenen. Hen nu zulke maatregelen opleggen na de vernietigende covidpandemie is gewoon wereldvreemd”, zei Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder gisteren in het Vlaams Parlement. Hij riep bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) op tot waakzaamheid tegen nog meer klimaatregelneverij.

In de rand van de klimaattop in Glasgow hebben de vertegenwoordigers van de toeristische sector de ‘Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism’ ondertekend. Dit charter beoogt een eigen klimaatbeleid dat de toeristische sector wereldwijd - verantwoordelijk voor 8% van de totale koolstofuitstoot - klimaatneutraal maakt. Zo’n 300 organisaties – landen, toeristische stakeholders, grote bedrijven – hebben het ondertekend. De secretaris-generaal van de UNWTO Zurab Pololikashvili vindt dat - hoewel veel privébedrijven zich al inzetten voor het klimaat - dit plan voor de hele sector nodig is om haar klimaatengagementen versneld te realiseren.

“Extra klimaatregels zullen het voor de toeristische sector en de burger alleen maar duurder maken”

“Ook wordt elke horecagelegenheid ter wereld opgeroepen om het verdrag te ondertekenen”, merkte Slagmulder op. “Maar er is een verschil tussen grote spelers, die bepaalde engagementen gemakkelijker kunnen aangaan, en kleine zelfstandigen, die het hoofd boven water moeten houden. Ik hoop dat onze Vlaamse toeristische sector en de horeca niet nog eens extra regeltjes opgelegd zullen krijgen vanuit de Vlaamse overheid die uiteindelijk amper impact zullen hebben op het klimaat en die het voor de sector en de burger alleen maar nog duurder zullen maken.”

Desalniettemin liet Demir weten dat ze met Toerisme Vlaanderen ging bekijken of het nodig is om het charter te ondertekenen. “U moet ook zeker in overleg gaan met de sector om hun bekommernissen en kritieken hieromtrent te kennen”, reageerde Slagmulder, Veel Vlamingen worden nu al geconfronteerd met een krimpende portemonnee.  We moeten vermijden dat ze niet meer op een betaalbare manier op reis kunnen gaan.