Nieuws
woensdag, 14 sep 2022

Extra maatregelen nodig in strijd tegen kabeldiefstallen

Jaarlijks ondervinden de NMBS en Infrabel heel wat schade als gevolg van kabeldiefstallen. “In 2021 werden 192 dergelijke diefstallen gepleegd”, zegt Kamerlid Frank Troosters op basis van informatie die hij verzamelde. “Het is dus niet overdreven om van een heuse diefstallenplaag te spreken. Het Vlaams Belang zal er bij de minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dan ook op aandringen om hiertegen, in samenwerking met de spoorbedrijven en de politie, bijkomende maatregelen uit te werken.”

Recent vonden onder meer kabeldiefstallen plaats op de lijn Leuven – Ans en Jette – Bockstael. En eerder dit jaar was er nog een spectaculaire kabeldiefstal in Melle. “En deze week moest het treinverkeer op lijn 132 tussen Charleroi en Walcourt onderbroken worden, opnieuw wegens een kabeldiefstal”, aldus Troosters. “Dieven probeerden op verschillende plaatsen koper te stelen en veroorzaakten een aanzienlijke schade.”

“Alhoewel de cijfers inzake kabeldiefstallen de laatste jaren in dalende lijn gaan, werden er het voorbije jaar nog steeds 192 kabeldiefstallen gepleegd”, vervolgt Troosters, die hierover cijfers opvroeg bij minister Gilkinet. “153 hiervan hadden een rechtstreekse impact op het treinverkeer. En dat blijft een enorm hoog cijfer.”

“De waarde van het gestolen materiaal is niet altijd juist te bepalen, maar jaarlijks gaat het zeker over enkele honderdduizenden euro’s gemeenschapsgeld dat verloren gaat”, merkt Troosters tot slot op. “Bovendien hebben de diefstallen meer dan enkel financiële gevolgen. Zo zorgen ze voor een heleboel vertragingen en geschrapte treinen bij de NMBS, iets waar de treinreizigers het slachtoffer van zijn. En daarnaast dient het spoorpersoneel uit te rukken om de nodige herstellingen uit te voeren waardoor ze hun normale onderhoudstaken niet kunnen uitvoeren. Hoog tijd voor extra maatregelen dus.”