Persberichten
maandag, 30 jan 2023

Extralegale splitsing bevoegdheden: “failliet confederale strategie van N-VA”

De uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over het ‘extralegaal’ realiseren van meer Vlaams zelfbestuur tonen volgens het Vlaams Belang het failliet aan van de confederale strategie. “Vlaamse autonomie kan enkel verwezenlijkt worden met het Vlaams Belang”, klinkt het.

De Wever zei in een interview met De Tijd dit weekend dat “de opportuniteit om in het legalisme te hervormen, weg is”. Hij sluit namelijk uit dat er met de PS nog een hervorming kan verwezenlijkt worden. Volgens de N-VA-voorzitter zal daarom richting een “extralegale hervorming” gegaan moeten worden. Hij verwijst daarbij onder meer naar de splitsing van de bevoegdheid Onderwijs in het verleden.

“Het grote historische akkoord tussen de N-VA en de PS dat zou leiden tot confederalisme, is een leugen”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt de uitspraken van De Wever “het failliet van de confederale strategie”. Volgens Van Grieken geeft De Wever grif toe dat zijn gewenste hervorming met de Waalse socialisten onhaalbaar is. “Voor een fundamentele hervorming van dit land heb je een tweederdemeerderheid nodig én een meerderheid in beide taalgroepen, dat zal met de Waalse partijen nooit lukken”, aldus Van Grieken. “Bovendien zal de huidige Vivaldi-regering de nodige Grondwetsartikelen eenvoudigweg niet voor herziening vatbaar verklaren.”

Het werd volgens de Vlaams Belang-voorzitter dan ook hoog tijd dat De Wever toegeeft dat zijn confederale strategie nergens toe zou leiden. “Wat wij al jaren zeggen, geeft De Wever eindelijk toe”, besluit Van Grieken, “Het grote historische akkoord tussen de N-VA en de PS dat zou leiden tot confederalisme, is een leugen. Vlaamse autonomie kan enkel verwezenlijkt worden met het Vlaams Belang. De N-VA kan nu volop kiezen om in te zetten op samenwerking met het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement.”