Persberichten
donderdag, 25 okt 2018

F35: peperdure gemiste kans

De aankoop van 34 F-35A toestellen is volgens het Vlaams Belang een peperdure gemiste kans. Naast veel geld kost ze ons ook soevereiniteit en beslissingsmacht ten voordele van Amerika.

Wie het luchtruim beheerst, wint de oorlog. Dat wisten de geallieerden al in de Tweede Wereldoorlog. Gevechtsvliegtuigen zijn dé bepalende factor in zowel de defensieve als offensieve functie van een legermacht. Het Vlaams Belang kant zich niet tegen de noodzakelijke aankoop van de opvolger van de F16’s, maar wel tegen de keuze voor de F35.

Eerst en vooral is er de kostprijs, die een veelvoud van de concurrerende toestellen bedraagt, niet alleen in aankoop, maar ook in onderhoud en gebruik. Het operationeel houden van de F-35 zal ongeveer de helft van het jaarlijkse werkingsbudget van Defensie opsouperen. Het staat buiten kijf dat zowel de paracommando’s, de zeemacht als de landmacht een torenhoge prijs zullen betalen voor deze aankoop.

Verder is er het verregaande verlies aan soevereiniteit. Zo worden we met de F35 volledig afhankelijk van Amerikaanse technologie. In plaats van de sterk ontwikkelde militaire tak van onze Europese luchtvaartindustrie te ondersteunen, kiezen we voor een peperdure buitenlandse variant. Een keuze voor de Saab Gripen of de Rafale was zowel operationeel, budgettair als strategisch een logischere keuze geweest.

Ze sluit ook beter aan bij de functie van ons leger: namelijk het bewaken van ons luchtruim en het bieden van luchtsteun bij buitenlandse missies. De aankoop is om die reden des te meer een foute keuze, gezien ze niet samenvalt met het ambitieniveau en de kerntaken van ons Belgisch leger. Wie immers denkt dat het Belgisch leger zal instaan voor toekomstige kernaanvallen, toont zich bijzonder naïef. Bij eventuele plannen over kernaanvallen binnen NAVO-verband is het – om het eufemistisch uit te drukken - weinig waarschijnlijk dat de NAVO het Belgisch leger inschakelt voor de uitvoering ervan.

Kortom: het Vlaams Belang ziet in de aankoop van de F35 vooral veel technische en strategische onkunde met een torenhoge prijs voor de belastingbetaler.

Barbara Pas
Fractievoorzitter in de Kamer