Nieuws
woensdag, 05 mei 2021

“Facebook en Twitter leggen democratie aan banden”

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de willekeurige en onheuse behandeling die voormalig Amerikaans president Donald Trump ten deel valt vanwege big tech-bedrijven als Facebook en Twitter. “Ook in ons land worden vrije meningsuiting en democratie willekeurig aan banden gelegd door diezelfde internetgiganten”, zegt Kamerlid Marijke Dillen, die eerder een wetsvoorstel indiende om een juridisch kader te scheppen waarbinnen de sociale mediadiensten berichten en accounts kunnen blokkeren of verwijderen.

Het Oversight Board, het ‘gerechtshof’ van Facebook en dochterbedrijf Instagram en dus tegelijk rechter en partij in het geschil, besliste vandaag dat Amerikaans oud-president Donald Trump, na een ban van vier maanden, nog steeds niet opnieuw toegelaten mag worden tot Facebook en Instagram. Wel gaat het nu niet meer om een blokkering ‘voor onbepaalde tijd’, maar wordt de zaak binnen zes maanden – wanneer de ban dus al tien maanden zal duren – herbekeken. “Een beslissing die vooral moet gezien worden als een middel om protesten tegen te gaan”, aldus Dillen. “Want niets laat vermoeden dat de ban in november wel opgeheven zal worden. Daarbij was de ban al om te beginnen een onaanvaardbare censuurmaatregel.”

“We kunnen onze democratie laten gijzelen door internetgiganten”

Als verdediger van de vrije meningsuiting wil het Vlaams Belang ook op internet een maximale bescherming tegen dit soort censuur. “Facebook en Twitter ondermijnen op een brutale wijze een fundamenteel recht zoals de vrijheid van meningsuiting, dat is ook duidelijk geworden met de recente willekeurige blokkeringen van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van grieken en Europees Parlementslid Tom Vandendriessche”, vervolgt Dillen. “Deze bedrijven stellen zich met hun politiek boven onze gewone wetten en grondwet. Hier is een voor de democratie uiterst gevaarlijke evolutie aan de gang. Een evolutie die nu gestopt moet worden.”

Voor het Vlaams Belang moet wat illegaal is logischerwijze verwijderd worden van sociale media. “Maar het verwijderen van berichten, enkel omdat de big tech-bedrijven het hier niet mee eens zijn, is onaanvaardbaar”, besluit Dillen. “Dat is vulgair machtsmisbruik door bedrijven met een monopoliepositie.”