Nieuws
dinsdag, 22 jun 2021

Facebook wil pagina Van Grieken verwijderen na medeleven aan familie Jürgen Conings

Nadat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op zijn Facebookpagina een bericht plaatste waarin hij sterkte wenste aan de partner, kinderen en familie van Jürgen Conings, dreigt Facebook zijn pagina met meer dan een half miljoen volgers te verwijderen. “Er moet dringend paal en perk gesteld worden aan de willekeurige censuur door de multimediagiganten”, zegt Van Grieken in een reactie.

“Veel sterkte aan zijn partner, kinderen, familie en vrienden”. Meer schreef Van Grieken niet op zijn Facebookpagina, bij de ontdekking van de stoffelijke resten van militair Jürgen Conings. Met die woorden zegt Van Grieken trouwens net hetzelfde als bijvoorbeeld viroloog Marc Van Ranst, die op Twitter en Facebook ook zijn medeleven betuigde met de familie van Conings. Maar volgens de censoren van Facebook druist het bericht in tegen de richtlijnen van hun ‘community’ en wordt ermee gedreigd Van Griekens pagina te verwijderen.

‼️Facebook dreigt m’n pagina (510k fans) te verwijderen voor een rouwbericht(!) aan de partner, familie en vrienden van #jurgenconings… Er moet dringend via nationale wetgeving paal en perk gesteld worden aan de willekeurige censuur door BigTech! pic.twitter.com/sczqmTkBDc

— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) June 22, 2021

Van Grieken: “Dit heeft niets te maken met haatspraak, maar alles met dictatoriale willekeur”

“Wanneer het betuigen van je medeleven aan de familie van een overledene ook al als haatspraak wordt gecatalogeerd, is er duidelijk heel wat mis met de willekeurige censuur door multimediagiganten zoals Facebook”, zo stelt Van Grieken. “Er moet dan ook dringend via nationale wetgeving paal en perk worden gesteld aan het monddood maken van rechtse en nationalistische politici.”

De Vlaams-nationalistische partij heeft daar trouwens eerder dit jaar een wetsvoorstel over ingediend. “Enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar datgene wat die bedrijven niet aanstaat”, zo legt Van Grieken uit. “Want wanneer je ook al van Facebook kan worden verwijderd omdat je je medeleven met iemand betuigt, dan heeft dat niets meer te maken met ‘haatspraak’ of ‘bescherming van de democratie’, maar alles met pure dictatoriale willekeur.”