Persberichten
donderdag, 28 mrt 2024

Facebook censureert berichten oppositie: “Pure manipulatie van onze verkiezingen”

Foto: iStock. Facebook censureert berichten oppositie: “Pure manipulatie van onze verkiezingen”

Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) stelt de censuurpraktijken van Meta aan de kaak. Door het gebruik van schaduwbannen kan het bedrijf achter Facebook ervoor zorgen dat een bericht minder zichtbaar wordt, en bijna niemand de boodschap nog te zien krijgt. “Kandidaten van de oppositie kunnen op deze manier niet langer efficiënt met burgers communiceren”, zegt Vandendriessche. In wiens opdracht manipuleert Facebook op deze manier de verkiezingen?

Vandendriessches Facebookpagina telt 235.000 volgers en had tot voor kort een bereik van 150.000 mensen per bericht. Een foto die hij deelde op X laat nu zien dat hij nog slechts een kleine 3.000 mensen bereikt. Een verminderd bereik van maar liefst 98 procent. “Wat doen overheden om discriminatie en manipulatie tegen te gaan? Censuur van één kant van het spectrum wordt niet alleen gedoogd, maar schijnbaar aangemoedigd”, aldus Vandendriessche. 

“Eerlijke verkiezingen komen op deze manier in het gedrang, dit moet onmiddellijk ophouden”

Op 25 augustus 2023 trad de Digital Services Act (DSA) in werking. Dat is een verordening die vermeende desinformatie en illegale inhoud moet tegengaan. Platformen worden daarbij verplicht die sneller te verwijderen. Het Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen die plannen. “Dit lijkt nu het gevolg te zijn van deze slechte wetgeving: legitieme oppositie van een partij zoals het Vlaams Belang wordt de mond gesnoerd onder het mom van haatspraak en desinformatie. Vrije meningsuiting en vrijheid van informatie worden ondermijnd voor politiek gewin. Waar zijn de zogenaamde beschermers van de democratische rechtsstaat nu?”, stelt Vandendriessche. 

Vandendriessche diende vandaag ook een schriftelijke vraag in, gericht aan de Europese Commissie. Daarin vraagt hij wat overheden zullen doen om dergelijke ernstige schendingen van fundamentele burgerrechten te doen ophouden. “Wie geeft de opdracht tot dergelijke manipulatie? Is het Facebook zelf of wordt dit aangestuurd door de overheid? Zal de Commissie of de Belgische overheid onderzoek doen naar deze buitenlandse inmenging? Eerlijke verkiezingen komen op deze manier in het gedrang. Dit moet onmiddellijk ophouden”, besluit het Europees Parlementslid.