Nieuws
dinsdag, 27 sep 2022

FC De Kampioenen: VRT-censuur blijft de facto van kracht

De VRT heeft aangekondigd dat de negentien ‘gecancelde’ afleveringen van FC De Kampioenen alsnog te zien zullen zijn op het VRT-streamingkanaal, maar niet meer op de televisie. “Dit is gewoon een lachtertje”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. “Men doet alsof men terugkomt op de eerdere beslissing, maar in feite blijft de censuur gewoon van kracht.”

Eind juli raakte bekend dat de VRT 19 afleveringen had geschrapt van de reeks FC De Kampioenen omwille van zogenaamd ‘racistische’ en ‘homofobe’ grappen die in de sitcom werden gemaakt. Deze afleveringen werden niet alleen offline gehaald van het streamingkanaal, maar mochten ook niet meer op televisie worden uitgezonden. Deze poging tot censuur zorgde voor een grote controverse. Er werd zelfs een petitie gestart om de beslissing ongedaan te maken, die in een mum van tijd 50.000 handtekeningen kreeg. Ook tal van acteurs en artiesten die verbonden zijn aan de reeks waren niet te spreken over de gang van zaken en schreven een open brief om hun ongenoegen te uiten.

“Het Vlaams Belang zal zich steevast verzetten tegen alle censuur”

“Wij hebben deze VRT-censuur van in het begin veroordeeld”, zegt Slootmans. “Stereotypen zijn nu eenmaal een bron van humor, maar onder invloed van heel de woke-beweging worden tal van aspecten in ons dagelijkse leven vernietigd. Uiteindelijk komt dit gewoon neer op de inperking van de vrijheid van meningsuiting.”

Onder druk van de publieke opinie heeft de VRT beslist om de afleveringen terug online plaatsen. “Alleen zullen ze hier een disclaimer bij zetten om erop te wijzen dat de inhoud mogelijk niet langer beantwoordt aan de normen en waarden van vandaag”, aldus Slootmans. “Totale betutteling.”

De afleveringen zullen echter niet meer op de televisie uitgezonden worden. “Men doet alsof men terugkomt op de eerdere beslissing, maar de praktijk is genuanceerder”, besluit Slootmans. “Men plaatst de afleveringen enkel terug op het nieuw gelanceerde VRT MAX waar niemand ze nog zal bekijken. Hiermee blijft de censuur de facto van kracht.”