Persberichten
vrijdag, 15 apr 2022

Fedasil misbruikt Oekraïense crisis om asielopvang uit te breiden

Een voormalig rusthuis in een residentiële wijk in Molenbeek doet al ruim een maand dienst als opvangcentrum voor asielzoekers. Aanvankelijk was de accommodatie voorzien voor opvang van Oekraïense gezinnen. “Fedasil speelt een cynisch spel”, stelt Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere. “Men zwaait met de nood aan opvang voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, maar in feite opent men een opvang voor gelukzoekers uit andere hoeken van de wereld.

De rustige François Sebrechtslaan ligt op de grens tussen Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. Iets meer dan een maand geleden hebben de burgemeesters van deze drie gemeenten de buurtbewoners ingelicht over de opening van een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in een voormalig rusthuis. Huize Sebrechts maakte vroeger deel uit van rusthuizengroep Armonea, maar die heeft de pacht overgedragen aan Fedasil.

“De drie burgemeesters hebben de bevolking verzekerd dat men Oekraïners tijdelijk zou opvangen binnen een duidelijk afgebakende periode en dat het centrum daarna terug zou sluiten”, zegt De Brabandere. “Dit blijkt dus een grove leugen, waarvan de wijkbewoners het slachtoffer zijn. Het Brusselse Vlaams Belang zal zich hiertegen verzetten!”

“Gebruikt Mahdi leugens?”

Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) vindt de huidige gang van zaken ongehoord en wil minder opvang voor asielzoekers uit de ganse wereld. “Fedasil misbruikt de oorlog in het oosten van Europa om nog meer asielcentra te openen voor immigranten vanuit het Midden-Oosten of Afrika”, zegt Van Langenhove. “Staatssecretaris Sammy Mahdi heeft de sympathie van de mensen voor Oekraïense vluchtelingen dus misbruikt om zijn beleid er door te krijgen en asielcentra die bedoeld waren voor Oekraïners te gebruiken voor niet-Oekraïners. Ik zal hem hiervoor ter verantwoording roepen in het parlement.”