Nieuws
maandag, 18 okt 2021

Fedasil overstelpt: vol is vol

Het Vlaams Belang is allerminst verbaasd over de grote moeilijkheden die Fedasil ondervindt bij de opvang van de grote toestroom van asielzoekers. “De maximumcapaciteit is al een tijd overschreden”, zegt volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove. “En zolang er geen werk wordt gemaakt van opvang in eigen regio zullen nog meer immigranten worden aangetrokken en zal de situatie enkel verergeren.”

“We kennen momenteel opnieuw een piek in de asielaanvragen”, aldus Van Langenhove. “En het gaat heus niet enkel om mensen die hier rechtstreeks vanuit hun thuisland toekomen omdat ze geen andere keuze hadden. Van de 948 Afghanen die in augustus asiel aanvroegen, hadden er 424 hier bijvoorbeeld al eerder een procedure lopen. En 30 procent van de aanvragen wordt ingediend door personen die voordien al in een ander land asiel hebben aangevraagd. Ze weten goed genoeg dat de kans op terugsturen nu nog kleiner is geworden dan anders wegens de reisrestricties omwille van corona.”

“Dit land kreunt onder de aanhoudende vluchtelingenstromen. Opvang in eigen regio is de enige oplossing”

Vandaag zijn de 28.000 plaatsen die Fedasil ter beschikking heeft voor 94 procent bezet. “Overbevolking leidt onvermijdelijk tot problemen in en rond de centra, niet in het minst tot gewelddadige incidenten”, vervolgt Van Langenhove. “Vandaag wordt dan ook gestaakt door het personeel van het oudste en grootste opvangcentrum, het Brusselse Klein Kasteeltje.”

Het Vlaams Belang blijft aandringen op de opvang van vluchtelingen in eigen regio. “Dit maakt niet alleen de latere terugkeer eenvoudiger, het is ook veel efficiënter wat de besteding van de middelen betreft, zodat veel meer mensen geholpen kunnen worden”, besluit Van Langenhove. “Helaas staan de paars-groene partijen de oplossing van het probleem in de weg. Getuige daarvan hun afwijzing van de opvang in eigen regio in een stemming in het Europees Parlement.”