Nieuws
maandag, 26 sep 2022

Federale en regionale regeringen blijven facturen doorschuiven

Het Vlaams Belang is verbijsterd over het feit dat na maanden dezelfde discussie blijft openstaan over 3,1 miljard aan facturen die de federale en de regionale regeringen elkaar steeds opnieuw maar blijven doorschuiven. “Niemand wenst op te draaien voor de facturen van bijvoorbeeld de boosterprik, de plastiektaks of de kinderbijslag”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Ik stelde er maanden geleden al vragen over, maar ook deze zomer is er geen oplossing uit de bus gekomen.”

“Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) zegt dat er weinig vooruitgang is, maar er is helemaal geen vooruitgang”, aldus Vermeersch. “Ze kon in antwoord op mijn vragen geen enkel dossier noemen waar er al een akkoord over zou bestaan. We kunnen er bijgevolg van uitgaan dat al die dossiers nog openstaan en dat er op een vergadering op 13 juli helemaal niets beslist werd. Er is vandaag nog altijd discussie over 3,1 miljard euro, waarbij wij niet weten wat daarvan voor rekening van de deelstaten komt en wat voor rekening van de federale overheid.”

“De discussie over de facturen bewijst dat België helemaal niet werkt en de communautaire twistpunten alleen maar groter worden”

Het Vlaams Belang vindt het werkelijk hallucinant dat nu al maanden wordt gediscussieerd over diezelfde bedragen. “Wij zijn bovendien al bezig met de begrotingsopmaak voor 2023”, vervolgt Vermeersch. “De meeste van die dossiers zijn niet eenmalig. Ik denk maar aan de plasticbijdrage, aan de ETS-maatregelen en aan het dossier van het herstelfonds, dat over meerdere jaren loopt.”

“Het zijn zaken die wij natuurlijk ook in 2023 zullen meeslepen”, besluit Vermeersch. “Deze gang van zaken bewijst nogmaals dat het samenwerkingsfederalisme, waar een aantal regeringspartijen in geloven, één grote leugen is. Zoiets bestaat helemaal niet. In de praktijk kan het gewoon niet werken. Men blijft facturen doorschuiven naar elkaar. Het Vlaams Belang zal dit nauwgezet blijven opvolgen.”