Persberichten
zaterdag, 30 mrt 2024

Filip Brusselmans lanceert boek ‘De subsidieslurpers’

Foto: Vlaams Belang. Filip Brusselmans lanceert boek ‘De subsidieslurpers’

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans lanceerde gisterenavond in Sint-Niklaas zijn eerste boek: ‘De Subsidieslurpers’. In het boek maakt Brusselmans een kritische analyse van het cultuursubsidiesysteem in Vlaanderen. “De Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA) heeft niks aan de zelfbedieningscultuur in de sector veranderd”, zegt de auteur. “Ik probeer in dit boek te schetsen hoe het systeem tot stand is kunnen komen, en hoe we hierin met het Vlaams Belang verandering kunnen brengen.”

Aan het begin van de legislatuur in 2019 ging er een schokgolf door de cultuursector. Jambon zou naast het minister-presidentschap ook de bevoegdheid cultuur onder zijn vleugels nemen. “Maar dat leidde niet tot verandering”, zegt Brusselmans. “Weken van aankondigingspolitiek en beloftes volgden, maar ze bleken gebakken lucht te zijn.”

“Cultuur is té belangrijk om af te laten hangen van ondoorzichtige subsidiestromen”

In het boek ontwart Brusselmans de subsidiestromen in de cultuursector. “Een groot deel van die instellingen zijn té afhankelijk geworden van subsidies. Dat maakt een kritische blik op hun functioneren noodzakelijk.”

Brusselmans pleit voor een mentaliteitsverandering zowel binnen de sector als bij de overheid. “Cultuur is enorm belangrijk”, besluit het Vlaams Parlementslid. “Té belangrijk om af te laten hangen van ondoorzichtige subsidiestromen waar een kat haar jongen niet meer in vindt. Subsidies die vaak ook terechtkomen bij organisaties die niets meer te maken hebben met cultuur.” Hij biedt daarom suggesties voor het verbeteren van de situatie, zoals het stellen van drempelbedragen voor subsidies, het bevorderen van publiek-private samenwerkingen en het fiscaal stimuleren van investeringen in cultuur. 

 

Bestellen kan via De subsidieslurpers – Uitgeverij Egmont