Nieuws
donderdag, 04 mrt 2021

Filmpjes Somers ‘#inburgeringwerkt’: “Overheidspropaganda die vals beeld schetst”

Het Vlaams Belang formuleerde in het Vlaams Parlement kritiek op #inburgeringwerkt, dat zijn filmpjes die minister van Inburgering Bart Somers wekelijks via sociale media verspreidt. Ze zijn namelijk ongeloofwaardig geënsceneerd, belichten immigratie en integratie eenzijdig positief en bevestigen de allochtone slachtoffercultuur. “Dit is een vorm van overheidspropaganda met vooraf vastgelegde scripts”, aldus Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). Op de vraag van van Rooy met welk geld deze video’s worden gemaakt, gaf minister Somers (Open Vld) geen duidelijk antwoord.

Sinds oktober vorig jaar zette minister Somers reeds 15 filmpjes op sociale media met de hashtag #inburgeringwerkt. Immigranten die al enkele jaren in België wonen, fungeren daarin als zogenaamde rolmodellen voor andere inburgeraars en moeten de indruk wekken dat het Vlaamse inburgeringsbeleid goed werkt. Volgens de minister gaat het om “alledaagse mensen”, die misschien niet de grootste succesverhalen brengen maar wel een inburgeringstraject hebben doorlopen en het goed doen.

“De figuranten van de filmpjes zijn gescout en bevestigen het slachtofferriedeltje dat we nog al te vaak horen”

Volgens het Vlaams Belang zijn de filmpjes echter sterk geënsceneerd. Zo is er Salma die beweert dat ze vaak te horen kreeg dat ze als migrant niet op de universiteit thuishoort. “Maar in dit land worden mensen met een immigratie-achtergrond net fors aangemoedigd te gaan studeren”, reageert van Rooy. “Uit de vaak onzekere lichaamstaal van de migranten en het montagewerk, valt af te leiden dat er een duidelijk script is afgesproken.” Ook is er een werkloze migrant te zien, enkele migranten die gesubsidieerde baantjes uitoefenen en een moslima die de totalitaire en vrouwenonderdrukkende hoofddoek draagt. “Niet echt een toonbeeld van inburgering”, stelt van Rooy, die eraan toevoegde: “Een Turkse advocaat die nu in België fietsen herstelt, is dat zo’n succes te noemen?”

Deze Turkse man, Ismaïl, zou bovendien in Turkije hebben gewerkt als verdediger van Fethullah Gülen, een radicaal-islamitische prediker die gekend is om zijn antisemitische uitspraken. Zijn filmpje werd al snel door Somers verwijderd, naar verluidt na intimidatie en bedreiging door enkele van de vele radicale Turks-islamitische Erdoganaanhangers - tegenstanders van Gülen - die dit land rijk is. Qua ‘succesverhaal’ inzake integratie en inburgering kan dat tellen. Het laat zien hoe via de massa-immigratie buitenlandse conflicten worden geïmporteerd en nu ook hier worden uitgevochten”, aldus van Rooy.

Wanneer van Rooy vroeg welk budget wordt aangewend voor deze overheidspropaganda, antwoordde minister Somers dat er geen overheidsmiddelen worden gebruikt en dat er geen beroep wordt gedaan op een professioneel bureau. Dat lijkt me weinig geloofwaardig”, reageerde van Rooy. Verder doet Somers alsof hij die figuranten toevallig tegenkomt, maar ook daar hecht ik geen geloof aan. De spreekteksten lijken immers zorgvuldig te zijn uitgeschreven, met woorden die duidelijk in de mond van de migranten zijn gelegd.