Persberichten
maandag, 06 apr 2020

Fioul Gang' vrijgelaten: Straffeloosheid groeit tijdens coronacrisis

Het Vlaams Belang heeft met grote ongerustheid en verontwaardiging het nieuws vernomen dat de ‘Fioul Gang’ - de allochtone pooierbende die eerder dit jaar in het nieuws kwam rond de ‘aankoop’ en prostitutie van een minderjarig meisje - is vrijgelaten. Dit gebeurde volgens La Capitale in het kader van de coronacrisis. Enkel de 23-jarige Youness Z., de leider van de Fioul Gang, zit nog in de cel.“Wat moet je in feite nog doen in dit land om in de gevangenis te geraken?”

In januari kwam naar buiten hoe een vermist 16-jarig meisje uit Frankrijk wekenlang werd opgesloten en geprostitueerd door een Brusselse bende. De politie kwam haar zogezegd op het spoor nadat een kennis een foto van haar had ontdekt op een prostitutiesite, maar informatie van het Vlaams Belang maakte duidelijk dat het parket al maanden op de hoogte bleek was van de Brusselse bende en haar praktijken. Reeds in augustus kwam de politie de bende op het spoor, eveneens in verband met weggelopen meisjes die in de prostitutie werden gedwongen. In maart zou echter iedereen behalve de leider zijn vrijgelaten. Het Vlaams Belang waarschuwt voor straffeloosheid en vreest dat het niet gaat om een geïsoleerd incident.

“Het is toch logischer om gevangenen meer te isoleren in hun cel dan om ze vrij te laten?”

“Wat moet je in feite nog doen in dit land om in de gevangenis te belanden?”, vraagt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) zich af. “De zeven verdachten stonden bij de  politie gekend voor maar liefst 200 feiten. Het gaat hier dus niet om enkele kruimeldieven die werden vrijgelaten, maar om het laagste uitschot dat onze samenleving kent.” Eind vorige maand riep justitieminister Koen Geens (CD&V) nog op om “alle gevangenen vrij te laten die kunnen worden vrijgelaten", maar Dillen stelt voor dat de penitentiaire diensten waar nodig de gevangenen meer isoleren in hun cel om zo met de coronacrisis om te gaan in plaats van de gevangenen en masse vrij te laten. 

“Dit land is in de beste tijden al bijzonder ondermaats in ordehandhaving en eerlijke uitvoering van straffen”, vindt ook senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “En nu is het ‘à la guerre comme à la guerre’, dus wat spreekwoordelijke kruimeldieven vrijlaten zonder voorgaand strafblad, tot daar aan toe, maar hier zijn we nu toch echt aan het overdrijven. Het gaat hier note bene om dezelfde bende die springstof aanbracht op de wagen van een agent. Onze ordediensten en onze cipiers moeten maximaal uitgerust worden met de nodige medische bescherming, zodat zij maximaal hun werk kunnen doen en criminelen maximaal opgesloten blijven. Punt.”