Persberichten
woensdag, 19 jul 2023

Fiscaal fiasco toont het nogmaals aan: België is op

Foto: iStock. Fiscaal fiasco toont het nogmaals aan: België is op

Voor het Vlaams Belang is het na de complete mislukking van de fiscale hervorming niet alleen tijd voor vervroegde verkiezingen, maar ook om België op te doeken. “In dit onzalige land is geen enkele hervorming meer mogelijk”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “En het is symbolisch dat deze ramp zich voltrekt aan de vooravond van 21 juli. De ambitieus gestarte Vivaldi-regering zou gaan aantonen hoe goed België werkt. En hoe goed dat is, kan iedereen nu zien.”

Bij het aantreden van de federale regering van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) werden grote hervormingen beloofd. Er zou bewezen worden dat België werkt en er zou anders aan politiek gedaan worden, met meer respect voor elkaar. “Daar is allemaal niets van in huis gekomen”, aldus Vermeersch. “En wat de fiscale hervorming betreft, is van het zoveelste uitstel afstel gekomen. Geen verrassing natuurlijk. We hadden er zelf al geen enkele vertrouwen meer in toen deze week bleek dat De Croo niet verder raakte dan bilaterale gesprekken. De regeringspartijen konden zelfs niet meer aan één tafel zitten om te onderhandelen.”

Dat er geen akkoord wordt bereikt tegen de nationale feestdag betekent niet alleen onherstelbaar gezichtsverlies voor de premier. Ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) deelt in de klappen. “Zijn partij heeft werkelijk geen enkel gewicht in deze regering”, merkt ook fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) op. “Al van bij de aanvang van Vivaldi vragen we ons af wat de meerwaarde van cd&v in deze regering is. Noch op asiel en migratie, nog op het vlak van onze veiligheid en binnenlandse zaken, noch op communautair en fiscaal vlak kreeg de partij een deuk in een pak boter geslagen. Het palmares van die partij in deze regering is nul.”

“Vlamingen worden hierdoor meegesleurd in het Belgische schuldenmoeras”

Het Vlaams Belang betreurt vooral dat de belastingen voor de Vlamingen ondertussen alleen maar stijgen. “Volgens de OESO betaalt het Vlaamse volk ondertussen de meeste taksen op arbeid, niet alleen van Europa, niet alleen van dit continent, maar van de hele planeet en wellicht van het ganse heelal”, vervolgt Vermeersch. “En met deze onvervalste belastingregering is het alleen maar erger geworden. De belastingdruk is de afgelopen jaren nog verder doorgestegen.”

Om de financiën op orde te krijgen zijn hervormingen nodig van de belastingen, de arbeid en de pensioenen. “Het eerste wordt tegengehouden door de MR, het tweede en het derde door de PS. In dit land is niets meer mogelijk en het drama is dat de Vlamingen hierdoor meegesleurd worden in het Belgische schuldenmoeras”, besluit Vermeersch. “België is op, en het is dan ook symbolisch dat dit fiasco zich voordoet aan de vooravond van 21 juli.”

“Als deze regering niets meer gedaan krijgt, dan moet je naar de kiezer stappen”, waren de woorden van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, hierin gevolgd door zijn partijgenote Freya Van den Bossche: "Als deze regering er niets meer van bakt, is het tijd voor vervroegde verkiezingen.” Als ze bij Vooruit een beetje consequent zijn, sluiten ze aan bij die vraag van het Vlaams Belang.