Nieuws
woensdag, 29 jun 2022

Fiscale hervorming is een monster van Loch Ness

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil naar eigen zeggen voor het einde van de legislatuur een grote fiscale hervorming voorbereiden. “Aan het begin van zijn ambtstermijn klonk hij als een soort bulldozer die de fiscale koterijen in dit land eindelijk eens ging platwalsen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Maar zijn fiscale hervorming is een monster van Loch Ness gebleken. Iedereen spreekt en schrijft erover, maar niemand die het ooit heeft gezien of zal zien.”

“Eerst zei de minister dat we de blauwdruk van de hervorming aan het einde van 2021 mochten verwachten”, herinnert Vermeersch zich. “In antwoorden op mijn latere mondelinge vragen stelde hij dat die blauwdruk in het eerste kwartaal van 2022 klaar zou zijn. Daarna heette het dat we die voor deze zomer mochten verwachten. En ondertussen is er alleen nog maar sprake van een studiedag voor de zomer.”

“Deze ‘hervormingsregering’ faalt in elke hervorming: van fiscaliteit tot pensioenen

“Ondertussen is Van Peteghem slimmer geworden en heeft hij aangekondigd dat zijn blauwdruk 'binnenkort' klaar zal zijn”, vervolgt Vermeersch. “Dat kan dus eender wanneer zijn, bijvoorbeeld in 2023, of misschien helemaal niet meer, indien de regering zou vallen. 'Binnenkort' is het nieuwe 'onverwijld' geworden.”

“Het enige concrete aan fiscale maatregelen wat we tot op heden gezien hebben van de hervormingsregering die enkel een ruzieregering bleek te zijn, zijn miljarden euro’s aan nieuwe belastingen”, besluit Vermeersch. “Het is voor iedereen duidelijk geworden dat een grondige fiscale hervorming zeker niet meer tijdens deze legislatuur zal plaatsvinden. Die werd immers door zowel de PS als de MR getorpedeerd. Zelfs een blauwdruk, wat niet meer is dan een plan op papier, is al een veel te explosieve materie voor dit kibbelkabinet. Maar we zullen dit thema van dichtbij blijven opvolgen en aanwezig zijn op de studiedag; want volgens ons is wel een echte hervorming nodig.”