Nieuws
dinsdag, 24 jan 2023

“Franstaligen willen met nieuwe staatshervorming Vlamingen in dit land politiek verder minoriseren”

Foto: Vlaams Belang. “Franstaligen willen met nieuwe staatshervorming Vlamingen in dit land politiek verder minoriseren”

Terwijl politici langs de Vlaamse linkerzijde in een kramp schieten bij het televisieprogramma Het verhaal van Vlaanderen, bereiden de Franstalige partijen intussen gezamenlijk de zevende staatshervorming voor. “Het Vlaams Belang waarschuwt hier nadrukkelijk voor”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. Ze willen de staatshervorming zeer bewust in een uitgesproken anti-Vlaamse richting sturen.”

Onder leiding van Brussels Kamerlid Ahmed Laaouej (PS) zijn de voorzitters van de Franstalige partijen in Brussel ‘in het geheim’ bijeen gekomen om een gezamenlijk standpunt te vinden voor de onderhandelingen rond een zevende staatshervorming. “Voornamelijk de plaats van Brussel als volwaardig derde gewest zou daarin centraal staan”, aldus Pas.  “En dat is heel wat minder onschuldig dan dat het lijkt. Door Brussel als volwaardig derde gewest naast Vlaanderen en Wallonië te erkennen, worden de Vlamingen – een demografische meerderheid in dit land – op politiek vlak in een twee-tegen-één minderheidspositie geduwd.”

“En dat dit net de bedoeling is van Laaouej en co, is wel heel duidelijk”, vervolgt Pas. “Vlaamse politici uit de hoofdstad die vroegen om betrokken te worden bij de gesprekken, werden door Laaouej straal genegeerd.”

“Er moet een reactie komen van alle Vlaamse partijen zonder onderscheid”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de Franstaligen de gemeenschappen in dit land verder willen uitkleden, om de gewesten meer macht te geven. “In Brussel willen ze de gemeenschappen enkel nog bevoegd houden voor onderwijs en cultuur. En dat alleen maar omdat Vlaanderen massaal veel geld pompt in het onderwijs in de hoofdstad, en de Franstaligen daar volop mee van profiteren”, vervolgt Pas. “Niet alleen zal Brussel als volwaardig derde gewest de Vlamingen in dit land politiek nog verder minoriseren, maar we moeten ook durven zeggen dat een gewest zoals Brussel – dat enkel en alleen kan overleven dankzij massaal veel geld vanuit Vlaanderen – nooit een volwaardig gewest kan zijn.”

Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een duidelijke reactie vanuit Vlaanderen. “In plaats van dwaze achterhoedegevechten te leveren rond televisieprogramma’s over onze geschiedenis, zouden alle Vlaamse partijen ook beter aan één zeel trekken en een volgende grote staatshervorming voorbereiden”, besluit Pas. “Maar enkel met een partij als het Vlaams Belang kan een nieuwe staatshervorming uiteindelijk leiden tot de enige logische conclusie in dit land: een staatsvorming van een onafhankelijk Vlaanderen.”