Nieuws
maandag, 16 mei 2022

Frontex: het stiefkind van een elite die geen grenzen wil

Het ontslag van Frontex-directeur Fabrice Leggeri bewijst volgens Europees Parlementslid Filip De Man de stiefmoederlijke behandeling van het grensbewakingsagentschap door de Europese elites. “Die wil niet dat het agentschap doet waarvoor het is opgericht, namelijk de Europese grenzen bewaken. Hierdoor wordt er in feite een opengrenzenbeleid gevoerd.”

Tijdens de plenaire zitting van mei 2022, verleende het Europees Parlement geen kwijting aan grensbewakingsagentschap Frontex en nam diens grote baas Fabrice Leggeri ontslag.Sinds de oprichting in 2004 en zelfs na 2015, toen Europa bestormd werd door massa’s migranten, bleef Frontex het stiefkind van de Europese constructie. Aanvankelijk had het agentschap dat de buitengrenzen van Europa moet bewaken te weinig middelen, en dan voldoende middelen, maar te weinig manschappen. Het ontbeerde Frontex echter vooral aan de broodnodige (juridische) steun van de Europese beleidsmakers die de onophoudelijke aanvallen door een meute linkse ngo’s zelfs aanmoedigden.

“Als Frontex geen illegale migranten mag terugzetten, dan zeg je eigenlijk: zet de grenzen maar wagenwijd open”

“Frontex is opgericht om bijstand te verlenen aan het bewaken van de buitengrenzen van de EU en om illegale migranten buiten te houden of terug te zetten”, zegt Filip De Man. “Aanvankelijk bakte het vrij nieuwe EU-agentschap er niet veel van, maar zodra de eerste uitzettingen of ‘pushbacks’ van illegale migranten plaatsvonden, begonnen de niet aflatende aanvallen van de linkse meute.”

De Europese parlementsleden van Groen, Vooruit, maar ook CD&V en Open Vld laten zich volgens De Man gewillig voor de kar spannen van extreemlinkse ngo’s die alle illegale migratie willen legaliseren en alle grenzen willen afschaffen. “Die ngo’s zijn geen onschuldige liefdadigheidsverenigingen. Integendeel zelfs, het gaat om een goed georganiseerde en zwaar gesubsidieerde lobbymachine die de omvolking van Europa zo snel mogelijk wil voltooien.”

ECRE is een monsterverbond van 105 open-grenzen-ngo’s die met centen van o.a. de Open Society Foundation van George Soros en met de steun van UGent in 39 landen op het Europese continent actief is. “Het voert een regelrechte strijd om zoveel mogelijk illegale migranten binnen te halen en ze zoveel mogelijk rechten te geven”, zegt De Man. “Die ngo’s hebben de Europese Commissie zover gekregen dat Frontex tot 40 ‘grondrechtenfunctionarissen’ in dienst moest nemen. Dit zijn politieke commissarissen die de opdracht hebben om de grensbewaking zoveel mogelijk te saboteren.”

“De EU-elite ondermijnt het eigen grensbewakingsbeleid ”, besluit De Man. “Frontex kon vorig jaar niet minder dan 200.000 illegale migranten onderscheppen, terwijl een veelvoud daarvan er echter in slaagde om door de buitengrenzen van de Unie te glippen. Van de linkse partijen is te verwachten dat ze dat toejuichen, maar de kiezer moet beseffen dat ook de christendemocraten en de liberalen medeplichtig zijn aan het opengrenzenbeleid.”