Nieuws
maandag, 02 mei 2022

Fusie Boortmeerbeek-Mechelen: democratie - Bart Somers: 1-0

Volgens Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaat de fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek dan toch niet door wegens een gebrek aan draagvlak. “Somers heeft hiermee een mooie les in democratie gekregen”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans. “Hopelijk beseft hij dat de burger zijn achterkamerpolitiek en schaamteloze zelfbediening niet wil.”

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) meldde afgelopen zondag op Twitter dat de geplande fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek definitief van tafel is. Hij vindt het een jammere zaak en gelooft dat de fusie goed had was geweest voor de inwoners van beide gemeenten.

“Maar als fusiegesprekken de inwoners verdelen en het bestuur geen draagvlak vindt, blijven we gewoon goede buren”, schrijft hij in zijn tweet. Eerder op de dag had ook de burgemeester van Boortmeerbeek, Karin Derua (Open Vld) gezegd dat de gemeentefusie begraven is. Hiermee komt er een einde aan het plan dat slechts twee weken geleden werd aangekondigd. De geplande fusie riep van bij het begin grote weerstand op bij de bevolking van Boortmeerbeek, waar verschillende protesten aan het gemeentehuis werden gehouden.

“Als liberalen meer respect hadden voor de democratie en naar de burgers luisterden, hadden ze zichzelf de schande kunnen besparen”

Jan Laeremans hoopt dat Bart Somers hiermee zijn lesje geleerd heeft. “Dit is wat er gebeurt als er schimmige deals in de achterkamers worden bekokstoofd en die vervolgens door de strot van de burger worden geramd”, zegt hij. “Hopelijk beseft Somers nu dat hij best geen beleid voert waar geen draagvlak voor is bij de bevolking.”

Volgens het Vlaams Belang hebben de liberale burgemeesters de mislukking van de fusie aan zichzelf te wijten. “Ik heb de minister in de commissie gezegd dat het een kwestie van elementair democratisch fatsoen is om bij een gemeentefusie de bevolking hierover vooraf te raadplegen middels een referendum”, aldus Laeremans. “Somers vond dit toen echter niet nodig en zit nu met de gebakken peren.”

Naast het gebrek aan inspraak van de burger waren er ook opmerkingen over de dubbele pet van Bart Somers. “Als de fusie was doorgegaan, had Vlaanderen maar liefst 50 miljoen euro van Mechelen overgenomen”, besluit Laeremans. “Dat Somers als bevoegd minister én titelvoerend burgemeester in Mechelen hiermee de financiële putten van zijn eigen stad probeerde te vullen, is een ergerlijke vorm van zelfbediening. Alleen al daarom is het een goede zaak dat fusie niet doorgaat.” Maar de vraag blijft of de Vlaamse regering als geheel daar lessen uit heeft getrokken, want ook N-VA en CD&V hebben boter op het hoofd in deze fusiedrang.