Nieuws
vrijdag, 14 okt 2022

“Fysieke barrières hoogstnodig tegen illegale indringers”

In de eerste negen maanden van 2022 zijn aan de buitengrenzen van de Europese Unie 228.240 illegale grensoverschrijdingen waargenomen. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van Frontex. Volgens dat Europees grensbewakingsagentschap gaat het om het hoogste cijfer voor de eerste drie kwartalen sinds 2016. Volgens Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang moeten er dringend maatregelen getroffen worden: “Deze cijfers bevestigen een nieuwe asielinvasie. De Europese buitengrenzen moeten worden afgesloten met fysieke barrières.”

In vergelijking met de eerste negen maanden van 2021 steeg het aantal illegale grensoverschrijdingen met 70 procent. De toename deed zich onder meer voor op de drukke Westelijke Balkanroute. Daar werden meer dan 106.000 overschrijdingen geteld, een stijging van 170 procent. Ook de druk nam toe op de centrale Middellandse Zeeroute naar Italië. Daar werden meer dan 65.000 indringers gemeld, een stijging met 42 procent. Oversteken over het Kanaal stegen verder met 68% tot 52.720 oversteken. Dat zijn er meer dan over het hele jaar 2021. Opvallend: Oekraïense vluchtelingen werden niet in deze cijfers opgenomen.

Vlaams Belang roept samen met 12 andere EU-lidstaten op voor meer fysieke barrières tegen illegale migratie

“Zolang de grenzen niet beter worden bewaakt zal het aantal migranten dat Europa illegaal binnendringt blijven toenemen. De EU moet extra steun vrijmaken voor lidstaten die de buitengrenzen verdedigen”, reageert Tom Vandendriessche.

Vorig jaar riepen ministers van twaalf EU-lidstaten nog op financiering voor fysieke barrières op te nemen in het EU-budget. Volgens de ministers van onder meer Polen, Oostenrijk en Denemarken zijn zulke barrières een zeer effectieve maatregel, niet enkel voor landen waar immigranten eerst toekomen, maar voor lidstaten van de hele unie. “Wij scharen ons al lang achter dit voorstel. We moeten een muur bouwen rond Europa. Juridisch, en waar nodig ook fysiek. Alleen door die combinatie wordt een doortastend migratiebeleid verzekerd”, zegt ook Gerolf Annemans, fractieleider van Vlaams Belang in het Europees Parlement.

Vandendriessche wil verder ook mensensmokkelaars harder aanpakken. “90% van de immigranten betaalden smokkelaars om Europa binnen te geraken. De gemiddelde kostprijs is zo een 3.000 euro per oversteek. De EU mag dat verdienmodel niet langer belonen en moet harder optreden tegen mensensmokkel. Wie de EU illegaal betreedt, mag nooit dezelfde bescherming krijgen als wie legaal binnenkomt”, besluit Vandendriessche.