Nieuws
donderdag, 22 dec 2022

Gebrekkige beschikbaarheid geldautomaten nefast voor leefbaarheid van gemeenten

Foto: iStock. Gebrekkige beschikbaarheid geldautomaten nefast voor leefbaarheid van gemeenten

Het Vlaams Belang wil dat de regering de grootbanken vraagt om hun plannen voor hun automatennetwerk te herzien. “Doordat banken hun kantoornetwerk uitdunnen en het aantal geldautomaten fors terugschroeven, wordt het moeilijk om dicht in de buurt van huis geld af te halen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. Betalingen in cash moeten steeds mogelijk blijven.”

Het gebruik van cash geld is al langer in dalende lijn en op sommige plekken was er enkele jaren geleden een overaanbod van geldautomaten. Enkele grootbanken hebben toen besloten om hun bankautomaten samen te voegen tot een nieuw landelijk netwerk. Bedoeling was om de overtollige automaten te schrappen en een nieuw netwerk uit te rollen dat moest voorzien in een goede regionale spreiding van geldautomaten. Maar de huidige beschikbaarheid van geldautomaten voldoet niet. Door het verdwijnen van zoveel automaten is in veel dorpen en steden de situatie ondertussen problematisch geworden.

Cash betalingen moeten steeds mogelijk blijven

“Het klopt inderdaad dat steeds meer mensen hun financiën beheren via de computer of de smartphone en hun betalingen digitaal verrichten”, zegt Van Lommel. “Maar ook contant geld blijft voor de meesten onderdeel uitmaken van hun betalingen. Kleinere aankopen bij lokale handelaren gebeuren nog vaak cash. Ook oudere mensen houden eraan vast. Door de drastische daling van het aantal geldautomaten hebben zij minder toegang tot cash geld en wordt het voor hen veel moeilijker om zelfstandig betalingen te blijven doen.”

Het Vlaams Belang maakt zich al langer zorgen over het verdwijnen van zowel lokale handelaren als bankkantoren en stelt zich dan ook vragen over de manier waarop de grootbanken hun netwerk aan het organiseren zijn. “Wij willen dat de regering de grootbanken vraagt om hun plannen voor hun automatennetwerk te herzien. Ze hebben hen teveel vrij spel gegeven, waardoor er onomkeerbare schade is aangericht. Momenteel wordt in een straal van 5 km slechts één afhaalpunt voorzien en dat is te weinig”, aldus Van Lommel. “We ijveren voor de leefbaarheid van dorpen en gemeenten. Zij vormen het kloppend hart van onze samenleving.”