Nieuws
dinsdag, 06 sep 2022

Gebrekkige stiptheid treinen NMBS onaanvaardbaar

Uit recente cijfers blijkt dat de stiptheid van de binnenlandse treinen opnieuw te wensen overlaat. In augustus kwam 91,8 procent van de treinen met maximaal zes minuten vertraging aan in Brussel of het eindstation, tegen 94,5 procent een jaar eerder. “Dit is nauwelijks een verrassing, laksheid is het leidmotief geworden in het beleid van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo)”, zegt Kamerlid Frank Troosters. Dergelijke cijfers zijn onaanvaardbaar en we zullen de minister ter verantwoording roepen.”

“Gilkinet beloofde bij zijn aantreden de stiptheid van de treinen te zullen verbeteren. Maar het blijkt een zoveelste gebroken belofte”, aldus Troosters. “Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar kwam slechts 90,70 procent van de treinen met een maximale vertraging van zes minuten op zijn bestemming aan. Daarmee scoort de NMBS opmerkelijk minder dan een jaar geleden toen de stiptheid over dezelfde periode nog 93,4 procent was.”

“De belastingbetaler is de dupe van Gilkinets beleid”, vervolgt Troosters. “Treinen worden in grote getale afgeschaft; het personeel zit op zijn tandvlees, en de onveiligheid binnen het spoorgebeuren neemt steeds meer toe wegens gebrek aan veiligheidspersoneel. Dat daarbovenop de stiptheid van de treinen in negatieve zin evolueert kon iedereen dan ook zien aankomen.”

Troosters zal de minister ondervragen over deze schabouwelijke cijfers wat de stiptheid van de treinen betreft. “Indien het echt de bedoeling is van Gilkinet en de NMBS-directie om de mensen meer tot het nemen van de trein aan te sporen, moet het roer volledig om.”